Torstenssonsgatan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Torstenssonsgatan (olika betydelser).

Vy norrut med Riksantikvarieämbetet i fonden. Vy söderut med Strandvägen i fonden.
Vy norrut med Riksantikvarieämbetet i fonden.
Vy söderut med Strandvägen i fonden.

Torstenssonsgatan är en gata på Östermalm i Stockholms innerstad, med sträckning från Strandvägen till Storgatan. Gatan korsas av Riddargatan och är en bred samt kort gata med en allé av lindar. I gatans förlängning ligger Historiska Museet och Riksantikvarieämbetet i Kvarteret Krubban. Gatan är en återvändsgata mot Strandvägen och fick sitt nuvarande namn 1885.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Hörnhuset Torstenssonsgatan 4 / Riddargatan 66, maj 2022.

Gatan har fått sitt namn efter Fältmarskalk Lennart Torstenson, 1603-1651, fältherre, riksråd och generalguvernör (över Pommern).[1] Namnet har också lokal anknytning, en sonson till Torstenson Carl Ulrik Torstenson köpte det område som tidigare tillhört släkten De la Gardie.[1] Ungefär på samma plats som det Bünsowska huset i mynningen av Grev Magnigatan och Torstenssonsgatan låg tidigare skeppsvarvet Terra Nova också kallat Grillens skeppsvarv.

Åren 1950–2011 låg Israels ambassad i Stockholm på Torstenssonsgatan 4[2]. Ungerns ambassad var också i denna byggnad till 1972.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Westlund, Stahre, Börje, Nils-Gustaf (1986). Stockholms gatunamn : innerstaden. Läst 19 december 2016 
  2. ^ Nyheter, Sveriges. ”SvD.se”. http://www.svd.se/demonstration-utanfor-israels-ambassad/om/sverige. Läst 25 december 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]