Grassagården

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Grassagårdens ingång i november 2010. Till vänster uthuslängan, till höger visthusboden. I bakgrunden de hopbyggda boningshusen.
Grassagårdens innergård.

Grassagården eller Grassegården är en borgargård på Kvarngatan i Strängnäs, nära Strängnäs kvarn. Gården är en av få svenska borgargårdar som står kvar på ursprungsplatsen. Den äldsta av gårdens byggnader är från början av 1600-talet. Gården har fått sitt namn efter Olof Christian och Wilhelmina Grass, som flyttade dit 1793 och drev en krog på gården. Den förklarades 1983 som byggnadsminne av länsstyrelsen i Södermanlands län.

Gården ägs sedan 1917 av Strängnäs kommun. På gården finns ett kafé, och om somrarna hålls teater- och musikevenemang här. Visningar av gården anordnas av hembygdsföreningen Strängnäs gille.

Husen[redigera | redigera wikitext]

Grassagården är en äldre mellansvensk borgargård och är byggd kring en inre gård. I norr ligger två hopbyggda boningshus, i öster ett gårdshus med boningsrum och brygghus, i väster en länga med vagnslider och uthus, och i söder ett visthus. Husen är timrade och i huvudsak beklädda med locklistpanel. De är rödmålade och har sadeltak täckta av enkupigt tegel.

Det äldsta huset är det nordöstra boningshuset, som förmodligen byggts i början av 1600-talet. I början av 1700-talet tillkom de övriga husen, förutom visthusboden som uppfördes först efter det att familjen Grass flyttade dit 1793. En tillbyggnad av gårdshuset utfördes också efter denna tidpunkt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]