Musikens Hus, Göteborg

Musikens Hus, 2019.

Musikens Hus är ett kulturhus på Djurgårdsgatan 13 i Göteborg, strax nedanför Stigbergstorget, den "västra porten in i Majorna". Här finns två livescener med tillhörande barer och vegetariskt restaurangkök. Den större scenen har plats för cirka 350–400 personer och kan räknas som en av de större livemusikarenorna i Göteborg. I huset finns även repetitionslokaler för cirka 70 band samt kursverksamhet.[1]

Verksamheten ligger i ett kulturkluster med flera kulturaktörer. I området finns Bengans, Fyrens Ölkafé, Oceanen, Utopia Jazz, Hängmattan, Gatenhielmska kulturreservatet och Sjömanskyrkan (Skeppet GBG).

Kulturverksamhet[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1991 driver Musikens Hus ekonomisk förening husets hela verksamhet.

Musikens Hus är ett fristående musik- och kulturhus i kooperativ regi, (utsågs till årets kooperativ av Coompanion 2019[2]) och har som vision att "skapa förutsättningar för en aktiv och utvecklande musikkultur för Göteborgs invånare".[3]

Musikens Hus driver även restaurangen Hängmattan, som ligger i husets bottenplan (före detta Café Hängmattan).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden, ritad av arkitekten Carl Fahlström uppfördes 1888 för Majornas elementarläroverk för flickor. 1936 tog Göteborgs stad över skolan, vilket innebar att den blev den första flickskolan i Göteborg som kommunaliserades. Det nya namnet blev därmed Majornas kommunala flickskola. Den verksamheten fortsatte fram till 1967 då skolan avvecklades.

Efter att lokalerna stått tomma under slutet av 1970-talet tog Göteborgs fritidsförvaltning över och förändrade delar av huset för att kunna skapa en musik- och mötesplats för ungdomar. 1984 återinvigdes huset med bland annat kurs- och replokaler, caféverksamhet och en musikscen.

1992 bildades Musikens Hus ekonomiska förening med syfte att driva verksamheten, och sedan 1993 är Musikens Hus ett fristående kulturhus.

Musikens Hus har funnits i Higabs bestånd sedan 1991.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]