Munka folkhögskola

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Munka folkhögskola.

Munka folkhögskola är en folkhögskola som ligger i Munka-Ljungby i nordvästra Skåne. Skolans vision är Folkbildning för framtiden -möten och möjligheter tillsammans.

Skolans historia[redigera | redigera wikitext]

Skolan grundades 1870 som Nordvästra Skånes folkhögskola i Ramlösa, Helsingborg. År 1881 tvingades skolan till nedläggning, med den startades igen 1913 i Munka-Ljungby, med samma namn som förut. År 1952 blev Kristianstads läns landsting huvudman för skolan. 2002 avsade sig landstinget huvudmannaskapet som istället togs över av en ideell förening – Föreningen Nordvästra Skånes folkhögskola. Skolan behöll namnet Nordvästra Skånes folkhögskola fram till 1 januari 2010 då den bytte namn till Munka folkhögskola.[1]

Kursutbud på Munka folkhögskola[redigera | redigera wikitext]

Allmän kurs[redigera | redigera wikitext]

1-3 år beroende på förkunskaper, möjlighet att välja någon av profilerna digitalt berättande, friskvård och hälsa, högskoleförberedande år, studieverkstad resp. webbdesign och digital bild.[2]

Konstskolan Munka[redigera | redigera wikitext]

Grundutbildning i fri konst för studerande som vill fördjupa sitt personliga bilduttryck och utveckla förmågan att arbeta självständigt.

Fotoskolan Munka[redigera | redigera wikitext]

Yrkesinriktad utbildning för studerande som vill fördjupa sina fotografiska kunskaper och sitt personliga bildspråk. Kursen startar höstterminen 2012.

Hälsocoachutbildning[redigera | redigera wikitext]

Kurs för studerande som vill arbeta med att motivera andra till en hälsosam och hållbar livsstil.

Akademi 55+[redigera | redigera wikitext]

Kurs för deltagare som är daglediga där ämnesutbudet innehåller allt från litteratur och historia till IT, hållbar utveckling, hälsofrågor och friluftsliv.

Seniorcoach[redigera | redigera wikitext]

Kurs för studerande som har intresse av det friska åldrandet och vill arbeta med och motivera äldre till aktivitet. Kursen bedrivs på halvfart och huvudsakligen på distans.

Stresspedagog[redigera | redigera wikitext]

Kurs för studerande som vill fördjupa kunskaperna om de faktorer som orsakar stress och vill lära olika metoder för stresshantering. Kursen bedrivs på halvfart och huvudsakligen på distans.

Filialen i Perstorp[redigera | redigera wikitext]

Folkhögskolan har dessutom en filial belägen i Perstorp där de studerande kan läsa in allmän behörighet.[3]

Skolans bibliotek[redigera | redigera wikitext]

Munka folkhögskolas nya bibliotek invigdes i juli 2002. Skolan hade innan dess ingen biblioteksbyggnad utan böckerna inhystes på olika platser på skolan som ansågs lämpliga vid olika tillfällen, bl.a. i gamla rektorsbostaden. Biblioteket byggdes av arkitekten Stefan Askhagen och har byggts som ett multifunktionsrum d.v.s. förutom att vara ett bibliotek så används det också som aula vid till exempel skolavslutningen och när skolan bjuder in föreläsare, teatergrupper eller artister. Likaså används lokalen av föreningslivet och offentligheten till möten, föreläsningar och liknande aktiviteter.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Munka, folkhögskola. ”Munka folkhögskola”. Munka folkhögskola. Arkiverad från originalet den 19 januari 2012. https://web.archive.org/web/20120119184008/http://www.munkafolkhogskola.se/. Läst 15 mars 2012. 
  2. ^ Munka folkhögskola: ”Allmän kurs” Arkiverad 1 mars 2012 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ Munka folkhögskola: ”Allmän kurs på Munka folkhögskolas filial i Perstorp” Arkiverad 1 mars 2012 hämtat från the Wayback Machine.