Skarpnäcks folkhögskola

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Skarpnäcks folkhögskola, april 2020.

Skarpnäcks folkhögskola grundades 1990. Huvudman är Folkuniversitetet. Skolan är en av tre skolor i Stockholm, som ägs av Stiftelsen Stockholms folkhögskola. Skarpnäcks folkhögskola har ca 220 studerande, varav cirka 160 på plats i huset. Folkhögskolan ligger i stadsdelen Skarpnäck inom Skarpnäck företagsområdeSkarpnäcksfältet med adress Fraktflygargatan 16.

Utbildningar[redigera | redigera wikitext]

Skolan har en allmän kurs på 1–4 år där man kan läsa in grundläggande behörighet för högskolestudier för få en motsvarighet till gymnasieutbildning.

På kursen "Bättre svenska för invandrare" läser man svenska på en nivå lite högre än SFI-D och har en skapande profil med bland annat ämnen som bild och form samt drama. På kursen kan du få SFI D eller behörighet i Svenska som andra språk grund och nivå 1.

Skolan har också en tvåårig fritidsledarutbildning samt en kurs i spanska och internationellt utvecklingsarbete förlagd i Barcelona, Spanien och Valparaiso, Chile.

Hösten 2016 startade serietecknarutbildning som är en ettårig kurs i serieskapande och -berättande. Åren 2012–2014 drev också skolan utbildningsdelen av det romska projektet Romani Buca.

Skolan har två distansutbildningar. Den ena är projektterminen i serieskapande och bygger på dina kunskaper från grundåret på Serietecknarutbildningen. Den andra heter Skriv bättre svenska och är på halvfart. Den utvecklar skrivandet hos personer som har lärt sig svenska som vuxen.

I samarbete med Arbetsförmedlingen bedriver också skolan Etableringskurs och Studiemotiverande folkhögskolekurs.

Konstskolan Linnea[redigera | redigera wikitext]

Skarpnäcks folkskola driver en treårig eftergymnasial konstutbildning, som är särskilt inriktad på elever med autism eller lindrig funktionsvariation, och som har rätt till insats enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS-lagen) inom så kallad Daglig verksamhet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]