Kämpinge

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kämpinge
Fiskeläge
Kyrkplatsen i Kämpinge.
Kyrkplatsen i Kämpinge.
Land Sverige Sverige
Landskap Skåne
Län Skåne län
Kommun Vellinge kommun
Distrikt Rängs distrikt
Koordinater 55°24′11.32″N 12°59′8.41″Ö / 55.4031444°N 12.9856694°Ö / 55.4031444; 12.9856694
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postort Höllviken
Kämpinges läge i Skåne län
Red pog.svg
Kämpinges läge i Skåne län

Kämpinge är ett gammalt fiskelägeSöderslätt i Vellinge kommun beläget öster om Höllviken och Falsterbonäset och nordväst om Trelleborg. Kämpinge har med tiden vuxit ihop med och är en del av tätorten Höllviken.

I Kämpinge finns bland annat ett bärnstensmuseum och en välbesökt badstrand, ej att förväxla med det närliggande natur- och strandskyddade området Kämpinge strandbad i Höllviken. Fram till sommaren 2014 låg det även en välbesökt glasskiosk vid namn "Surfhyddan" på Kämpingestranden. Kämpinge består av villabebyggelse, med några enstaka bevarade fiskehoddor.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kämpinge finns för första gången nedtecknat år 1368, detta för att en borgare i byn ville att man i Lunds domkyrka årligen skulle hålla en mässa för honom och hans fru. Detta då han skänkt en gårds resurser till nämnda domkyrka. I detta brev anges Kämpinge som tillhörande Stora Hammars socken, och är alltså nedtecknat innan Kämpinge hade en egen kyrka.

Ortnamnet Kämpinge tillhör de äldsta namnformerna och är tusen år gammalt eller mer. Det anses betyda kamp, klappersten, små rundade stenar.

Kämpinge kyrka och församling[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan byggdes på 1400-talet, då byn tack vare sillafisket fått de ekonomiska resurser som krävdes för att bilda Kämpinge församling och bygga kyrkan. Då byn blev allt fattigare då sillfisket avtog förföll kyrkan, och blev begraven i flygsand. Kyrkan hade vid denna tid inte längre någon präst. Den siste hette Hans Nielson, var från Maglarps socken, och ska ständigt ha beklagat sig över Kämpingebornas kyrkliga ointresse. Danske kungen Kristian IV beslutade 5 november 1632 att kyrkan skulle rivas och när detta skett uppgick församlingen/socknen i Rängs församling.[1][2]

Kyrkplatsen används idag för utomhusgudstjänster och dop. Kyrkklockan är bevarad och finns numera i Rängs kyrka.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Kämpinge har direkt bussförbindelse med resten av Höllviken genom linje 152, och med Vellinge och Trelleborg genom linje 181.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]