Anstalten Tillberga

Anstalten Tillberga
OrtVästerås
Öppnad1963
TypÖppen anstalt
Antal anställda93
Säkerhetsklass3
Antal platser
Totalt193

Anstalten Tillberga är ett fängelse utanför Västerås, som byggdes 1963. Tillberga är ett fängelse med öppen anstalt, där fängelset enligt den gamla skalan hade säkerhetsklass F, men med den aktuella skalan har säkerhetsklass 3.

Renoveringar har gjorts i omgångar och idag (2022) finns tre paviljonger (A, B och C) med vardera fyra skepp, med c:a 10 bostadsrum i varje skepp. Två skepp delar på ett allrum/tv-rum och varje skepp har sitt eget pentry, två egna toaletter samt en egen dusch. Under 2019 och 2020 har antalet platser utökas från 117 till 185 genom att inrätta 20 beredskapsplatser. Årsskiftet 2020/2021 öppnades även 2 modulhus (paviljong D och E) med 24 platser vardera.

Utöver bostadspaviljongerna finns en idrottshall med konditionsrum, styrkerum samt en racket/bollhall. En motionsslinga rundar anstaltsområdet.

Den primära sysselsättningen på Tillberga är arbete i trähusfabriken. I trähusfabriken kan man få såga virke, bygga huselement och plocka/packa för utleveranser. Intagna erbjuds även byggutbildning.

Anstalten har 93 anställda män och kvinnor.

Verksamheten håller hög kvalitet och arbetsledarna ser till att intagna placeras i överensstämmelse med deras grad av ansvarskänsla och toleranserna är små.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]