Vallersvik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vallersvik
Del av tätorten Frillesås
Land Sverige Sverige
Landskap Halland
Län Hallands län
Kommun Kungsbacka kommun
Distrikt Landa distrikt
Koordinater 57°19′26″N 12°9′24″Ö / 57.32389°N 12.15667°Ö / 57.32389; 12.15667
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postort Frillesås
Vallersviks läge i Hallands län
Red pog.svg
Vallersviks läge i Hallands län

Vallersvik är en bebyggelse i Landa socken i tätoren Frillesås i Kungsbacka kommun belägen vid en havsvik med samma namn.

Norr om Vallersvik ligger det så kallade Örebroberget, hamnanläggningen Nortorp och Landabukten. Söder om Vallersvik ligger Torstensvik, fagervik, Äspenäs hamn och Löftaån som mynnar i Vändelsöfjorden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vägen ner till Vallersvik anses vara en gammal så kallad tångväg.

Den 21 september 1848 skedde här ett baptistiskt dop (troendedop, vuxendop). De fem som döptes bildade därefter Sveriges första frikyrkoförsamling. Detta skedde i Borekulla, några km från dopstället nere vid havet. Till minne av denna församlingsbildning finns, på berget strax bakom Strandgården, Minnesstenen från 1918. (Det första baptistiska dopet i Sverige genomfördes emellertid redan den 23 juni 1847 i Östansjö några mil väster om Örnsköldsvik.)

Strandgården (som tidigare kallades Ungdomsgården), har under många år använts som lägergård och senare för barn- och ungdomssamlingar.

I Vallersvik och i övriga Frillesås har det funnits flera olika pensionatsrörelser. Exempelvis den nu nedlagda Terrassen, startade som Henrikssons pensionat och kallades senare Pensionat Vallersvik.

Bebyggelse[redigera | redigera wikitext]

Här finns en semester- och konferensanläggning i Vallersvik som Svenska Baptistsamfundet ägde i många år. Anläggningen omfattar huvudsakligen området vid Vallersvikskyrkan (inklusive Kulturhuset, Minnesgården och Vallersgården), samt Änggården, Strandgården och campingen. Verksamheten drivs sedan 2007 av Vallersviks Ekumeniska Församling (Vallersvikskyrkan), med stöd av Föreningen Vallersviks vänner, FVV.

Sommarstugorna i området omges numera av allt fler åretruntbostäder.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]