Öster, Växjö

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Öster är en stadsdel i Växjö. Det är en av Växjös äldsta stadsdelar och tillhörde från början inte Växjö utan var fram till 1940 ett eget municipalsamhälle, benämnt Växjö Östregård. 1940 inkorporerades Öster, liksom resten av Växjö landskommun, i Växjö stad.

Öster ligger på en höjd vilket gör att en fin utsikt breder ut sig mot Växjö centrum. Öster är beläget vid två sjöar, Växjösjön och Trummen.

I Öster finns Staglaberget som har använts som militär bunker och som är en utsiktsplats över Växjösjön och sjukhuset. Andra sevärdheter innefattar den prunkande Ekobacken, biskopsgården Östragård och det kraftfulla Sandviksverket. Bland kända personer som bott på Öster kan framförallt nämna Esaias Tegnér.

Skolor i Öster är för de yngre barnen Östregårdskolan, Växjös äldsta grundskola med äldre träbyggnader, som ligger på Staglaberget. Skolan tar ca 300 elever. Fagrabäckskolan för de äldre barnen med 600 elever, Thoren framtid med cirka 400 elever och Katedralskolan för gymnasieelever.


I Öster finns även flera företag och restauranger, bland annat General electric som är ett av Växjös större företag. Även preem har en mack i Öster. I öster finns även två stycken Pizzerior samt en frisörsalong.

Naturen kring och på öster domineras av lövskog samt mindre granskogar. Öster är även känt för sina många parker eftersom det tidigare var ett eget samhälle.

I valet 2018 fick socialdemokraterna flest röster i valdistrikt Öster med 26% av rösterna. Moderaterna blev näst största parti med 25%. Tredje störst blev Sverigedemokraterna. Hade valdistrikt öster fått bestämma hade Miljöpartiet åkt ur riksdagen med 3,7 procent. Liberalerna blev näst minsta partiet med 5,7%

Öster var även platsen för idrottsföreningen Östers IF:s grundande.

Kriminaliteten på öster är förhållandevis låg men har på senare år ökat något, bilbränder äger sällan rum men har skett framförallt vid sandviksvägen.