Fatburen (byggnad)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Fataburen (olika betydelser).

Fatburen, kontorsfastighet, 2017.

Fatburen, tidigare känd som Korvfabriken eller Charkfabriken, är en stor kontorsbyggnad belägen i kvarteret Fatburssjön vid Västgötagatan / Magnus LadulåsgatanSödermalm i Stockholm. Namnet Charkfabriken härrör från KF:s centrallager som fanns här tidigare och som bland annat innehöll en charkuterifabrik.

Historia[redigera | redigera wikitext]

KF:s centrallager 1937.

År 1929 förvärvade Konsumentföreningen Stockholm mark intill Södra Godsstationen (vid nuvarande Medborgarplatsen) för att låta uppföra en produktions-, lager- och distributionsanläggning för föreningens butiker. Byggnaden ritades i funktionalistiskstil av arkitekterna Eskil Sundahl och Eric Rockström från Kooperativa förbundets arkitektkontor, och stod klar 1933. Den innehöll ursprungligen avdelningar för charkuterifabrik, specerilager, grönsakscentral, kafferosteri, garage, expeditions- och inköpskontor, personalrum, matsalar samt föreningens huvudkontor.

År 1942 uppfördes i den västra, tidigare obebyggda delen av fastigheten en skofabrik, som senare byggdes om till kontor för KF:s arkitekter och ingenjörer. Åren 1970 till 1977 genomfördes en omfattande om- och tillbyggnad av den ursprungliga anläggningen, då även nya kontorsvåningar lades till. Fabriken var i drift fram till sommaren 1998, då verksamheten lades ned. I samband med detta försvann den sista stora industriella produktionsverksamheten från Stockholms innerstad.

Ombyggnad[redigera | redigera wikitext]

En ny detaljplan för fastigheten antogs av Stockholms stadsbyggnadsnämnd i september 2000 och vann efter vissa överklaganden laga kraft i maj 2001. Våren 2001 gick fastighetsbolagen Atrium Fastigheter AB och Fabege samman i projektet Kv Fatburssjön 5 inför en omfattande ombyggnad. Man diskuterade rivning av den gamla KF-anläggningen, men den fick stå kvar och är numera om- och påbyggd efter ritningar av arkitekt Gert Wingårdh. År 2005 köptes delar av fastigheten av det danska fastighetsbolaget Keops A/S och av Atrium Fastigheter AB. År 2013 blev Aareal Bank nya ägaren och i december 2015 blev byggnaden en del av AMF Fastigheters fastighetsbestånd. Fatburen har en total yta om 48 000 kvadratmeter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]