Attarp, Jönköpings kommun

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Attarp
Tätortsdel
Land Sverige Sverige
Landskap Småland
Län Jönköpings län
Kommun Jönköpings kommun
Distrikt Bankeryds distrikt
Koordinater 57°51′41″N 14°7′26″Ö / 57.86139°N 14.12389°Ö / 57.86139; 14.12389
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postort Bankeryd
Attarp läge i Jönköpings län
Red pog.svg
Attarp läge i Jönköpings län

Attarp är ett område och gård i nordvästra Bankeryd i Jönköpings län.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Gården är från början av 1400-talet och har ägts av många familjer och släkten. Bland annat politikern och gruvägaren Erik Räf har ägt gården. 1897-1953 var åren då familjen Räf förvaltade stället. Erik dog 1923. Den har även tillhört Per Ludvig Ekvall med familj åren 1844-1845.

I maj 1845 mördades Per av sin familj genom förgiftning. Det blev en lång och fascinerande historia och beskrivs idag som Attarpsmorden. Efter Pers död ägde hans fru Hedda gården i ytterligare fyra år.

Attarp idag[redigera | redigera wikitext]

Det som finns kvar av den gamla säterigården Attarp, Bankeryd sockens största gård förr i världen, idag är källarvalven och grindstolparna, dessa är från 1400-talet. Huset som står på platsen idag är byggt på 1860-talet, av stormvirke efter en cyklon i Backamoskogen.

Fritidsgård[redigera | redigera wikitext]

Attarps fritidsgård har riktigt gamla anor. 1965 invigdes huset som ungdomsgård, senare har det kallats fritidsgård och sedan 2006 är det en kombinerad fritids- och föreningsgård. Fritidsgården är belägen mellan Attarpsskolan och Attarpsbadet i centrala Bankeryd, nordväst om Jönköping. Fritidsgården samarbetar bland annat med Attarps- och Nyarpsskolan, socialtjänsten, lokala näringsidkare och föreningar.

Möteslokaler[redigera | redigera wikitext]

I huset har handbollsföreningen IFK Bankeryd och Bankeryds basket kontors- och möteslokaler. Där håller även resursskolan och dansgruppen Match Town Army Studios, MTA till. Detta gör att huset används i olika verksamheter så gott som alla dagar i veckan, under dygnets vakna timmar. Andra kuriosa är att i husets replokaler började både Nina Persson (The Cardigans) och Karl Martindahl sina tidiga karriärer.

Äventyrsbad[redigera | redigera wikitext]

Idag ligger ett litet äventyrsbad på tomten med bland annat en trampolin och en vattenrutschbana.