0 + 0 = 8

0 + 0 = 8 framför Halmstads stadsbibliotek

0 + 0 = 8 eller Noll plus noll är lika med åtta är en skulptur skapad av den svenske konstnären Fredrik Wretman. Skulpturen, som är flytande, fanns att beskåda på Nissan nedanför den del av Halmstads stadsbibliotek som vilar på pelare i Nissan. Efter många problem med skador från is flyttades konstverket till dammen i Slottsparken 2013/14.

Skulpturen placerades den 17 december 2007 och invigdes på nyårsafton samma år av kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf tillsammans med konstnären själv.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

År 2007 firade Halmstad sitt 700-årsjubileum. För att markera detta så bestämde man sig för att skapa ett nytt offentligt konstverk. Våren 2006 skapades en "tio-i-topplista" med tänkbara konstnärer. Ett av kriterierna var att konstnären skulle vara svensk och internationellt känd.

Efter en tid hade de tre toppkandidaterna accepterat erbjudandet från kommunen, vilket innebar att de tre konstnärerna fick 25 000 kr var för att ta fram varsitt förslag. De tre förslagen ställdes ut på Nya Stadsgalleriet för allmänhetens beskådan. Samtidigt fick alla kommuninvånarna rösta på sin favorit. Konstverket "0+0=8" av Fredrik Wretman vann överlägset. Totalt röstade 3 722 personer under omröstningen som varade från 25 november 2006 till 5 januari 2007. De två övriga förslagen som röstades ut presenterades av Monika Larsen Dennis och Jan Svenungsson.

Konstverket[redigera | redigera wikitext]

Konstverket "0 + 0 = 8" föreställer en rund ring, "0" som flyter, och när den speglar sig i vattenytan så uppstår skenbart siffran åtta (8), därav namnet. "Åttan" skall symbolisera att Halmstad nu gått in i sitt åttonde århundrade sedan staden firat sitt 700-årsjubileum år 2007.

0 + 0 = 8 i Slottsparken bredvid Halmstads slott.

"Nollan" var fastsatt på ett flytande fundament som förhindrades från att flyta iväg genom att det var fastsatt vid flera kraftiga vajrar som var förankrade i Nissans botten. Konstruktionen som alltid var flytande tillät en nivåskillnad på upp till tre meter. Verket är tillverkat i glasfiber, i stället för brons som det var tänkt från början. Brons skulle bli alltför tungt för flytanordningen. Ytan liknar ärgad bronspatinering och kommer att nattetid belysas av ultraviolettljus och blir därmed självlysande.

Efter många problem med skador från is flyttades konstverket till dammen i Slottsparken 2013/14.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]