Kvarteret Silkesmassan

Kvarteret Silkesmassan

Kvarteret Silkesmassan ligger i Stureby på Vivstavarvsvägen 169–197 och består av 14 radhus i tre sammanhängande huskroppar. Tillsammans med Kvarteret Rispapperet och Kvarteret Blekeriet bildar de Vivstavarvsvägens radhusområde som är blåklassat av Stadsmuseet.[1] En blåklassning av Stadsmuseet betyder att fastigheten har synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Tillsammans med resten av radhusområdet är det den enda fastigheten i Stureby som är blåklassad.

Bebyggelse[redigera | redigera wikitext]

Ritningarna till radhusen utfördes av arkitekt Erik F. Dahl 1950 och inflytt skedde cirka ett år senare. I Kvarteret Silkesmassan utfördes radhusen i två variationer. De börjar på Vivstavarvsvägen 169 med en variation i en och en halv våning med garage i källarplan, därefter följer fyra hus i två våningar med tillhörande källare med garage. Fram- och baksida skiljer sig avsevärt från varandra med variationer i fönsterstorlek och utseende.[2]

Då kvarteret ligger i en backe är de första två huskropparna, bestående av 10 radhus placerade med höjdskillnader mellan husen. Fram till den tredje huskroppen har vägen plattat till sig och radhusen ligger i fas med varandra.

Husens entréer är indragna med varsin liten terrass med tillhörande balkong ovanför.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Stadsmuseets klassificering, Kvarteret Silkesmassan.”. 15 oktober 2020. https://kartor.stockholm.se/bios/dpwebmap/cust_sth/kul/klassificering/DPWebMap.html. Läst 15 oktober 2020. 
  2. ^ Stadsarkivet, Byggnadsnämnden, Bygglov Silkesmassan 1950.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]