Amhult

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stadsdelskontoret nära Amhults torg

Amhult är ett område i stadsdelen Torslanda, på Hisingen i Göteborgs kommun. Området bestod tidigare av en flygplats och några utspridda bondgårdar som på senare tid har förvandlats till en helt ny stadsdel på endast några år. Amhult är nu ett av de mest expansiva områden i Göteborg.

Byn Almholt omnämns (i dativ Almholte) i den norska Biskop Eysteins jordebok[1]. Den upprättades år 1388 och är Torslanda sockens äldsta skriftliga källa. Skriften omfattar Oslo stift dit Bohuslän och Torslanda tillhörde. Namnet Almholt tyder på att byn låg vid en liten almskog.

1977 lades Torslanda flygplats ned då passagerartrafiken flyttades till Landvetter flygplats. 1979 flyttades resterande, polisflyget och helikopterdivisionen till Säve flygplats, numera kallad Göteborg City Airport.

2001 beslutades det att en helt ny stadsdel skulle byggas där det skulle tas hänsyn till natur- och kulturvärden som vattensamlingar, våtmarker och värdefull vegetation. 2014 fick stadsdelen en kyrka.

42 meter över marken på det så kallade Snäckeberget finns flygledartornet med sin karakteristiska koniska form med glaskupol. Sedan 1979 används flygledartornet som festlokal.

I nutida Amhult finns det en levande och blandad stadsbebyggelse på tillväxt.

Källor[redigera | redigera wikitext]