Räddningsstation Gävle

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Räddningsstation Gävle
MS Drottning Silvia framför slottet.JPG
Rescue Drottning, systerbåt till Rescue Greta Dybeck.
Information
PlatsGävle
SAR-område Bottenhavet
Etablerat2007
Webbplats
www.sjoraddning.se/gavle

Räddningsstation Gävle är en av Svenska sjöräddningssällskapets räddningsstationer, vilken i sin nuvarande form grundades 2007. En tidigare räddningsstation fanns i Gävleområdet under perioden 1912–1957.

Tidigare stationer i regionen[redigera | redigera wikitext]

År 1912 inrättades en räddningsstation i Långsand av sjökapten R. W. Garberg, som också låg bakom räddningsstationen i Fågelsundet. När räddningsstationen i Gävle ännu inte tagits i bruk 1917, fanns det önskemål att flytta stationen till Bönan, men Uppsala läns landsting motsatte det, med argumentet att det anslagit 2 000 kronor för att stationen skulle vara kvar i länet. År 1918 flyttades trots detta stationen till Skutskär, och 1930 vidare till Bönan.

Uppsyningsman under åren 1912–1956 var C.E. Sundbom. Dess däckade motorlivbåt Louise de Geer d.ä. räddade under dessa år 51 människoliv.

Samma år som Långsand (Älvkarleby), 1912, inrättade R.W. Garberg och Carl De Geer en räddningsstation i Fågelsundet (Hållnäs). Den 4 september 1912 sjösattes motorlivbåten R.W. Garberg, som var den första av sjöräddningssällskapets motorlivbåtar. Den var 13 meter lång och hade 2-cylindrig motor på 30 hk. Maxfarten var 8 knop. Befälhavare Sten Isberg och motorskötare Börje Isberg fick ansvaret att ta den nya båten till Norduppland.

År 1946 omplacerades motorlivbåten R.W. Garberg till den nybildade stationen på Kållandsö, som dock redan 1952 fick en ny icke namngiven båt.

Räddningsstationen i Långsand lades ner 1957.

Nuvarande räddningsstation[redigera | redigera wikitext]

År 2006 tog Mathias Darmell och Tobias Augustusson initiativet till att inrätta räddningsstationen i Gävle. Denna grundades 2007. Den finns vid Gerdavarvet, dit stationen flyttade i maj 2015. Stationens inre bevakningsområde sträcker sig från Björns fyr i söder till Gåshällan/Axmar i norr.

Hösten 2009 blev stationen en miljöstation, i och med att de tilldelas ett miljösläp som har 200 meter högsjöläns samt absorberingsläns.

Stationen har två räddningsbåtar: 12-23 Rescue Greta Dybeck, en täckt båt av Sjöräddningssällskapets Victoriaklass, och ribbåten Rescue Thomas Stenberg. Uppsyningsman vid starten 2007 var Mathias Darmell, nuvarande UM är Mikael Andersson.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]