Finkenwerder

Utsikt från sydost över Finkenwerder. I förgrunden Finkenwerders yttre hamn och Köhlfleet, på bilden uppe till höger Nedre Elbe, till vänster den gamla Süderelbe och i bakgrunden Airbus fabriksanläggning och Mühlenberger Loch.

Finkenwerder (tyskt uttal; lågtyska: Finkwarder, Finkenwarder eller -- wärder; tyska: Finkeninsel wärder; översättning: Finkön) är en stadsdel i Hamburg, Tyskland i stadsdelen Hamburg-Mitte. Här ligger idag Hamburgs Airbus-fabrik och Hamburg Finkenwerders flygplats. År 2016 bodde där 11 668 personer.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Enligt statistikkontoret i Hamburg och Schleswig-Holstein har stadsdelen Finkenwerder en total yta på 19,3 km2. Delar av det täcks av Hamburgs hamn.

Kvarterets västra och norra gräns är floden Elbe, tvärs över den ligger stadsdelen Altona i norr. I öster gränsar Finkenwerder av Köhlfleet-kanalen, tvärs över den ligger Waltershof, som Finkenwerder också delar en mindre landgräns med i sydost. I söder och sydväst går Finkenwerders gräns längs floden Alte Süderelbe, mittemot den ligger kvarteren Francop och Neuenfelde, där Finkenwerder har ytterligare en kortare landsgräns med den senare.

En liten officiellt namnlös och obebodd ö, som lokalt kallas Schweinesand, är officiellt en del av Finkenwerder och representerar dess västligaste punkt.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Finkenwerder nämns första gången 1236 (som "Vinkenwerder"). Fiskebyn blev en del av Hamburg 1445 och fick status som förort (Vorort) 1919.

Under Andra världskriget fram till den 30 april 1945 upprättades ett koncentrationsläger i Finkenwerder. Det var ett underläger till Neuengamme koncentrationslägret.[1][2] Det var också platsen för en U-båtsbunker, som skadades kraftigt av bomberna Tallboy och Grand Slam i april 1945, och demolerades sedan efter kriget.

Demografi[redigera | redigera wikitext]

11 629 personer bodde i Finkenwerder 2006. Befolkningstätheten var 602 per kvadratkilometer. 18,9 % var barn under 18 år och 19,8 % var 65 år eller äldre. 13 % var invandrare. 461 personer var registrerade som arbetslösa.[3]

Politik[redigera | redigera wikitext]

Finkenwerder är en del av Finkenwerders regionala församling tillsammans med distrikten Waltershof och Neuwerk.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Texten bygger på en översättning av engelskspråkiga wikipedias artikel Finkenwerder, läst 2024-05-17
  1. ^ Lägret är listat som nr. 554 Hamburg-Finkenwerder i den officiella tyska listan över koncentrationsläger.
  2. ^ -concentration-camps#germ ”Fullständig lista över koncentrationsläger”. www.jewishvirtuallibrary.org. https://www.jewishvirtuallibrary.org/full-listing-of -concentration-camps#germ. 
  3. ^ Invånarregistreringskontor, källa: statistikkontoret Nord i Hamburg och Schleswig-Holstein (2006)
  4. ^ . de/mitte/regionalausschuesse/ ”Regional Committees Hamburg-Mitte” (på tyska). hamburg.de. https://www.hamburg . de/mitte/regionalausschuesse/.