Transponder

Från Wikipedia
En kalv med transponder hängande runt halsen

En transponder (teleskopord av engelska Transmitter-responder, "sändare-svarare") är inom telekommunikation en automatisk enhet som antingen tar emot, förstärker och återutsänder en signal på en annorlunda frekvens eller sänder ett förutbestämt meddelande som respons på en förbestämd signal.[1] Transpondrar förkortas ibland XPDR,[2] XPNDR eller TPDR. Ordet är historiskt belagt första gången 1969.[1]

Transpondrar har flera olika tillämpningar:

  • En kommunikationssatellit har flera kanaler som kallas transpondrar eftersom varje kanal består av en sändare och en mottagare. Med digital videokompression och multiplexning kan flera video- och ljudkanaler gå genom en transponder.
  • Militära flygplan använder sig av transpondrar för att kunna skilja fiendeplan från sina egna.[3]
  • Civila flygplan använder sig av transpondrar för identifikationsändamål.[4] Radarutrustningen vid en flygplats kan med speciella signaler trigga ett flygplans transponder, som då skickar uppgifter om flygplanets flyghöjd enligt höjdmätaren och en XPDR-kod (kod som används för att identifiera planet eller ange dess status; ställs in av piloten efter uppmaning från flygledningen) tillbaka på en i förhand bestämd frekvens. Uppgifterna visas därefter på flygtrafikledarens radarskärm.
  • RFID-taggar är små, billiga transpondrar som kan användas för telemetri och lagerhållning.[5]
  • Racon är en transponder installerad på fyrar, som på en fartygsradar svarar med en morsekod för identifiering.

Källförteckning[redigera | redigera wikitext]