Portal:Utvalt innehåll

Från Wikipedia


Utvalt innehåll på Wikipedia

Symbolen för utmärkta artiklar.
Symbolen för utmärkta artiklar.

Wikipedias utvalda innehåll kan vara välskrivna artiklar, förklarande bilder eller fördjupande listor. Alla har de gemensamt att de visar det finslipade resultatet av de samarbeten som driver Wikipedia.

Allt utvalt innehåll genomgår en grundlig granskningsprocess av Wikipedias användare. Om du är registrerad användare får du lägga din röst på någon av de artiklar som nomineras just nu.

En liten guldstjärna (Symbolen för utmärkta artiklar.) strax höger om rubriken på en sida indikerar att sidan du besöker är utmärkt. En liten blå stjärna (Symbolen för bra artiklar.) betyder att den är bra. Dessutom finns en liten grön stjärna (Symbolen för rekommenderade artiklar.) som utgör de rekommenderade artiklarna. Rekommenderade artiklar har av enskilda användare ansetts vara läsvärda och ha en bra täckning av artikelämnet. De har alltså, till skillnad från de utmärkta och bra artiklarna, inte varit föremål för någon omröstning.

Vill du se ett annat urval av artiklar? Ladda om sidan här.



Utmärkt artikel

En flagga till minnet av 25-årsdagen av hungerstrejken.

Hungerstrejken i Nordirland 1981 var kulmen på en fem år lång protest av irländska republikanska fångar under konflikten i Nordirland. Protesten började som "lakanprotesten" 1976, när den brittiska regeringen slutade ge paramilitära fångar särskild status som krigsfångar eller politiska fångar, vilket de hade erhållit genom provisoriska IRA:s förhandlingar med brittiska regeringen 1972. Protesten eskalerade under 1978 till vad som skulle kallas smutsiga protesten, då fångarna vägrade att duscha och täckte väggarna i cellerna med exkrementer. 1980 ägde den första hungerstrejken rum, med sju deltagare, vilken varade i 53 dagar.

Den andra hungerstrejken ägde rum 1981 och var en kraftmätning mellan fångarna och den brittiska premiärministern, Margaret Thatcher. En av hungerstrejkarna, Bobby Sands, valdes under strejken till parlamentsledamot, som en följd av medial bevakning världen över. I slutet av strejken hade tio fångar, inklusive Sands, svultit sig själva till döds. 100 000 människor deltog på Sands begravning. Hungerstrejken radikaliserade den irländska nationaliströrelsen och var den starkaste anledningen till att Sinn Féin kunde bli ett politiskt parti med en bred väljarbas bland den nordirländska befolkningen. ► Läs mer

Utmärkt portal

EUPortal:EU
EU
EU

Bra artiklar

Rekommenderade artiklar

Utmärkt bild

Maharloo.

En saltsjö är en insjö där salthalten är betydligt högre än normalt. Här syns saltsjön Maharloo i Iran.

Utmärkt lista

Semeru är den övre vulkanen och Bromo den undre, Östra Java.

De flesta av Indonesiens vulkaner har bildats till följd av den subduktionszon som finns mellan den eurasiska- och indisk-australiska kontinentalplattan. Några av dessa vulkaner är kända för sina utbrott. Bland dessa Krakatau, för sitt utbrott 1883 som fick globala följder, Toba, för sitt supervulkanutbrott som beräknas ha inträffat för cirka 76 000 år sedan vilket skapade en vulkanvinter som påverkade klimatet under sex års tid, och Tambora, för sitt utbrott 1815 vilket är det största utbrottet i modern tid.

Indonesiens vulkaner är en del av Eldringen, vilket är namnet på den hästskoformade kedja av vulkaner som finns kring Stilla havet. De cirka 150 vulkaner som listas nedan är indelade efter sex olika geografiska regioner, fyra av dem tillhör Sundabågens gravsystem och de återstående två är vulkanerna på Halmahera (och dess omgivande öar), samt vulkanerna på Sulawesi och Sangiheöarna. Den senare vulkangruppen är en del av den vulkanbåge som skapat Filippinerna och dess vulkaner.

De mest aktiva vulkanerna är Kelut och MerapiJava vilka under utbrott dödat tusentals människor. Sedan 1000 e.Kr. har Kelut haft fler än 30 utbrott, det största med en femma på den åttagradiga VEI-skalan, medan Merapi har haft mer än 80 utbrott under samma period. ► Läs mer

Dagens skandinaviska artikel

Et eksempel på ei komplett Wikipedia-liste.

Liste over stortingrepresentanter 2017–2021 omfatter alle som ble valgt til Stortinget for perioden 2017 til 2021, og deres fast møtende vararepresentanter.

Stortingsvalget 2017 førte til at de 169 representantplassene ble fordelt med 49 til Arbeiderpartiet, 45 til Høyre, 27 til Fremskrittspartiet, 19 til Senterpartiet, 11 til SV, 8 til Venstre, 8 til KrF, 1 til Miljøpartiet De Grønne og 1 til Rødt. Etter valget fortsatte Erna Solbergs regjering. ► Les mer her.

Bra artikel

Signatärländernas ställningstaganden

Lissabonfördraget, även känt som Reformfördraget, är ett fördrag som avses justera Europeiska unionens nuvarande fördrag. Fördraget undertecknades i Lissabon, Portugal, av EU-medlemsstaternas stats- och regeringschefer den 13 december 2007, men träder i kraft först när alla Europeiska unionens medlemsstater har godkänt det i sina nationella parlament.

Lissabonfördraget ändrar EU:s grundfördrag: Fördraget om Europeiska unionen ("Maastrichtfördraget"), Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen (ursprungligen upprättat som Fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen, "Romfördraget"), vilket i och med Lissabonfördraget kommer att heta Fördraget om unionens funktionssätt, och Fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen ("Parisfördraget"). Till skillnad från den tidigare föreslagna Europeiska konstitutionen ersätter inte Lissabonfördraget de tidigare fördragen. Lissabonfördraget består istället av ändringar i de existerande grundfördragen. De nuvarande anslutningsfördragen kommer också att fortsätta att gälla. ► Läs mer