Malldiskussion:Screenshot

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.

Ska vi verkligen ha screenshots på svenska wikipedia? Bör vi inte istället undvika att ladda upp sådant som är skyddat av upphovsrätt? "LÄGG ALDRIG UT UPPHOVSRÄTTSSKYDDAT MATERIAL HÄR UTAN FÖRFATTARENS TILLÅTELSE" står det på varje sida. Jag tycker att det är viktigt att svenska wikipedia förblir en fri encyklopedi utan en massa såna här undantag. / Elinnea 18 oktober 2004 kl.16.22 (CEST)

Tja, vi använder idag t.ex. RAÄ:s bilder och Volkswagens bilder i stor utsträckning trots att dessa knappast är PD eller GFDL-licensierade. Naturligtvis om det finns alternativ som är PD/GFDL bör dess föredras framför bilder som antas vara "fair use" eller har restriktiva licenser á la "får används på Wikipedia, men ej kopieras ngn annanstans". Men i många fall saknas "fria" alternativ, däremot bör alla bilder märkas upp så att det går att bilda sig en uppfattning om vad som gäller för varje enskild bild, där tycker jag den här mallen passar perfekt. Dessutom måste man nog ha lite "double standards": t.ex. 80-talsdatorspel kontra screenshot från bioaktuella filmer. Vi kanska bara ska tillämpa den här mallen för det som tradionellt i Sverige anses vara "screen shots" d.v.s. avbildningar av användargränssnitt till mjukvara. /\/arym 18 oktober 2004 kl.16.32 (CEST)
Och jag tycker att vi skall följa den standard som finns på den engelska wikipedian och där har man löst problemet med screenshots på det här sättet. Om vi skall ha egna regler så lär det bli klart förvirrande. Jag behöver den här mallen för att märka bilder från datorspel som jag tidigare märkt med PD då jag anser att bilderna är sådana, men fick då ett påpekande om att det inte var bra och samtidigt ett tips på hur dom löst det på en. Om du verkligen vet vilka regler som gäller så tycker jag att du skall presentera dom. Är det ok att använda screenshots eller inte? Hur ser den svenska lagen ut? Det är viktig att veta det om vi nu skall ha egna regler. // Solkoll 18 oktober 2004 kl.17.56 (CEST)

Förutsättningen för att vi skall kunna föra en meningsfull diskussion kring upphovsrätt beträffande bilder är att vi först stipulerar en tydlig bildpolicy för Svenska Wikipedia. Lamré 19 oktober 2004 kl.00.45 (CEST)

Hur kan det komma sig att "screenshots" med fair use-licens får förekomma på Svenska Wikipedia, när vi en gång har beslutat att fair use inte skall användas. Bör vi inte en gång för alla fastslå vilka bilder som får användas med denna mall? Lamré 15 maj 2005 kl.06.11 (CEST)

Kan vi ta den här diskussionen igen, jag trodde vi bara körde fair use på loggor på svenska wikipedia? --ALERS 30 juni 2005 kl.14.47 (CEST)
Det tråkiga är ju att det blir totalt omöjligt att illustrera dator- och tv-spelsartiklar på ett vettigt sätt... Har väl lite bias i den här frågan, och det är väl därför jag inte drivit på lika hårt om att de här bilderna ska raderas. Kan ta upp det på bybrunnen men orkar inte i natt... /Grillo 2 juli 2005 kl.02.35 (CEST)


Screenshots[redigera wikitext]

För tillfället används mallen Mall:Screenshot för att markera att en bild är ett screenshot (eller skärmdump), problemet är bara att dessa skärmdumpar klassas som fair use, vilket ju bara tillåts för logotyper på sv wikipedia. Självklart är det trist att inte kunna illustrera spelartiklar etc, men regler är ju regler. Bör den här mallen och alla skärmdumpar raderas eller hur ska vi göra? Se vidare Malldiskussion:Screenshot. /Grillo 2 juli 2005 kl.14.46 (CEST)

Ja, eftersom Wales uttalat sig om att fair use-bilder egentligen bör rensas bort helt eller att man iaf bör vara väldigt restriktiv vad det gäller den användningen [1]. Den där mallen borde aldrig ha införts här och jag tycker att vi iaf tills vidare kan byta ut den mot en liknande den Commons använder för den här typen av bilder. Commons:Template:Screenshot / Elinnea 2 juli 2005 kl.15.00 (CEST)
Jag gjorde slag i saken och bytte ut mallen till samma design och formulering som commonsmallen. Vi kanske borde ha en "fri skärmbild"-mall som commons har? /Grillo 2 juli 2005 kl.15.06 (CEST)

Screenshots är nog OK[redigera wikitext]

Screenshots är nog okej enligt den svenska lagstiftningen.

Fred Chess 2 januari 2006 kl.18.44 (CET)

Ja, de borde falla inom ramarna för citaträtten. --Strangnet 8 januari 2006 kl.23.55 (CET)
Precis vad jag tänkte säga. En ögonblicksbild från ett rörligt multimedieverk kan inte utgöra ett större intrång än ett tiotal rader ut ett litterärt verk. --Idrougge 30 december 2006 kl. 07.46 (CET)[svara]

Jag vill bara tipsa om att Mall:Tv-screenshot, Mall:Software-screenshot och Mall:Game-screenshot numera finns. Uppmanar därför alla att använda dessa mallar istället./DCP 12 februari 2006 kl.22.14 (CET)