Hoppa till innehållet

Sarah Wamala

Från Wikipedia
Sarah Wamala
Utbildad vidKarolinska Institutet
Stockholms universitet
Makerereuniversitetet
Tufts University
Befattning
Generaldirektör, Statens folkhälsoinstitut (2008–2013)
Redigera Wikidata

Sarah Wamala Andersson, tidigare Sarah Wamala, född i Kintuntu, Uganda, är en svensk medicinsk forskare och tidigare ämbetsman, arbetade för svenska regeringen som generaldirektör. Hon är professor i hälso- och välfärdsteknik vid Mälardalens universitet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Wamala studerade nationalekonomi vid Makerereuniversitetet i Kampala och avlade där kandidatexamen. År 1999 disputerade hon för medicinsk doktorsexamen i folkhälsomedicin vid Karolinska institutet med en doktorsavhandling om riskfaktorer för hjärtinfarkt hos kvinnor.[1] Hon är även utbildad i epidemiologi, hälsoekonomi och ledarskap vid Tufts University, USA, Cambridge School of Public Health i Storbritannien, Handelshögskolan i Stockholm och Stanford Business Graduate School i USA.[källa behövs] 2001 blev Wamala docent och universitetslektor i samhällsmedicin vid Karolinska Institutet.

Wamala var generaldirektör för Statens folkhälsoinstitut i Östersund från 1 november 2008 till 31 december 2013.[2] Vid utnämningen presenterades hon som den första svenska generaldirektören med afrikansk bakgrund.[3] Hon lämnade Statens folkhälsoinstitut i samband med att myndigheten gick upp i den nya Folkhälsomyndigheten 1 januari 2014.[4]

Hon var tidigare verksam som chef i olika former bland annat som forskningsledare inom samma myndighet. I övrigt har hon varit avdelningschef inom Stockholms läns landsting och universitetslektor vid Karolinska Institutet och hon har även tidigare arbetat som chef i olika former vid Folkhälsoinstitutet.

2014–2015 var Wamala adjungerad professor i hälsopolicy och ledarskap vid Karolinska Institutet[5] och har även varit verksam som oberoende rådgivare.[6] 2020 tillträdde hon som professor i hälso- och välfärdsteknik vid Mälardalens universitet.[7]

Källor[redigera | redigera wikitext]