Wikipedia:Öppen ansökan

Från Wikipedia
  Wikipedia i utbildning  


Föreställ dig en värld där alla människor fritt delar summan av all kunskap.
Wikipediadag i Kalmar.

Det här är Wikipedias motto, den fria encyklopedin som är världens femte mest besökta sida. Dela kunskapen som ni besitter på ert lärosäte och fortsätt bygga vidare på den kunskapsbank som är Wikipedia. Bygg vidare och dela kunskapen med resten av världen utanför klassrummet och bli delaktiga i Wikipedias vision, vilken vi tror att ni delar med oss.

1. Wikipedia i utbildning vid ert lärosäte[redigera | redigera wikitext]

Wikimedia Sverige är en ideell organisation som stödjer Wikipedia och andra projekt inom fri kunskap. Inom ramen för utbildningsprogrammet Wikipedia i utbildning samarbetar Wikimedia Sverige med lektorer, professorer & studenter som bidrar med sin kunskap fritt för alla att ta del av på Wikipedia. Wikipedia i utbildning är en del av det globala utbildningsprogrammet Wikipedia Education Program vilket sker i bland annat Egypten, Indien & USA.

Utbildningsprogrammet syftar till att fritt dela den kunskap som produceras vid universitet genom förbättring och skapande av Wikipedia-artiklar. Under hösten 2012 deltog bland annat KTH, Linnéuniversitetet och Stagneliusskolan i Kalmar i detta utbildningsprogram där de lät sina studenter/elever skriva på Wikipedia som sin uppgift inom ramen för kursen/ämnet. Detta betygsattes tillsammans med en reflektion kring arbetet på Wikipedia. Vi vill efter dessa positiva exempel vidare utvidga möjligheten för fler att låta sina studenter bidra och utlyser därför en öppen ansökan för lektorer som är intresserade av detta. Stöd från Wikimedia Sverige sker genom utbildning i hur Wikipedia fungerar samt material & vägledning.

2. En öppen ansökan[redigera | redigera wikitext]

Denna öppna ansökan syftar till att ytterligare sprida utbildningsprogrammet Wikipedia i utbildning i Sverige under 2013. För att kunna erbjuda bästa stöd under höstterminen 2013 ber vi er inkomma med era ansökningar senast den 22 juli 2013. Wikimedia Sverige planerar att välja ut åtta kurser vilka erbjuds stöd, utbildning och kontinuerlig kontakt med utbildningsansvarig på Wikimedia Sverige.

3. Upplägg för projektet[redigera | redigera wikitext]

Lektorn definierar en lista med aktiviteter under kursen vilka omfattar skapande eller förbättring av existerande artiklar på Wikipedia som ska utvecklas av studenterna. Dessa aktiviteter kan vara obligatoriska eller valbara men ska vara en möjlig examinationsform i kursen. De lektorer som blir utvalda kommer att erbjudas möjligheten att delta i utbildning om Wikipedia under augusti/september 2013. För en steg-för-steg guide i hur man kan nyttja Wikipedia i utbildning, läs här. Det bör noteras att uppslagsverket inte ska förväxlas med att skriva traditionella akademiska uppsatser då Wikipedia är ett samarbetsprojekt som vem som helst kan redigera och vilket bygger på fem grundprinciper vilka är;

  1. Wikipedia är ett uppslagsverk
  2. Wikipedia tar inte ställning
  3. Wikipedia har ett fritt innehåll
  4. Wikipedia har en uppförandekod
  5. Wikipedia har inga fasta regler

Wikimedia Sverige samordnar insatserna för projektet. Vi utbildar lektorerna som är intresserade och även Wikipediaambassadörer vilka främst är studenter men även kan vara bibliotekarier som kommer att stödja lektorn i hur Wikipedia fungerar samt finnas tillgänglig för andra studenter som har frågor & funderingar. Ambassadörerna hjälper de andra studenterna med redigeringen på Wikipedia och stödjer dem i att lyckas med denna uppgift. Lektorn och ambassadören står i kontakt under hela terminen för att försäkra sig om att de övriga studenterna får stöd i sin Wikipediauppgift. Ambassadörerna har visat sig vara väldigt betydelsefulla för att bäst lyckas med att nyttja Wikipedia i utbildning. Vi ser därför att du har en student eller bibliotekarie vilken är intresserad av att vara ambassadör för just er kurs under hösten och stödja de andra studenterna tillsammans med dig.

4. Urvalskriterier[redigera | redigera wikitext]

Wikimedia Sverige har urvalskriterier för att under hösten 2013 delta i utbildningsprogrammet Wikipedia i utbildning. Vi tittar på lämplighet av förslaget, kvaliteten samt dess villkor för att kunna ge bästa stöd för dess genomförande.

  1. Lämplighet: Att förbättra kvaliteten på existerande eller att skapa nya kvalitativa artiklar på Wikipedia vilka förhöjer den övergripande kvaliteten på Wikipedia.
  2. Förslagets kvalitet: Tydlighet, genomförbarhet och mål.
  3. Resurser: Tid, engagemang och möjligheter.

Wikimedia Sverige förbehåller sig rätten att öka antalet utvalda om det bedöms vara möjligt.

5. Ansökningsförfarande[redigera | redigera wikitext]

Senast den 22 juli vill vi ha din ansökan. I din ansökan vill vi att du berättar om (klipp gärna in dessa rubriker i mejlet):

  • Vilken kurs du ämnar bedriva detta inom
  • Exempel på artiklar vilka kan skrivas/utökas på Wikipedia
  • Minst en person som är intresserad av att vara Wikipediaambassadör
  • I vilken omfattning resurserna är tänkta att användas
  • Hur kursplanen ser ut där Wikipedia antingen är en obligatorisk eller valbar möjlighet för studenterna som examinationsform
  • Hur du tänker bedöma detta (för hjälp om hur detta kan bedömas, se här)

Klistra gärna in dessa rubriker och besvara dessa i ett mejl till utbildning@wikimedia.se

Vi ser varmt fram emot Din ansökan! Hör självklart gärna av dig om du har frågor eller funderingar.

/ John Andersson, utbildningsansvarig.