Hoppa till innehållet

Wikipedia:Ny huvudsida 2007/Förslag 10

Från Wikipedia


Välkommen till Wikipedia,

den fria encyklopedin som alla kan redigera.
2 587 922 artiklar på svenska


Vanliga frågorHjälpKontakt

SökhjälpHitta artiklarSamarbeten

Utvald artikel

Jakobsbrevet 1:15–18 i P23 (Papyrus Oxyrhynchus 1229) från 200-talet.

Jakobsbrevet, grekiska: Ἰακώβου eller Ἰακώβου επιστολή [καθολική], är en skrift som ingår i Nya testamentets brevlitteratur. Brevet tillhör, tillsammans med Första Petrusbrevet, Andra Petrusbrevet, de tre Johannesbreven och Judasbrevet, de sju så kallade katolska breven genom att ha en allmän (katolsk) adressat och alltså inte vara riktat till någon bestämd person eller församling.

Det föreligger ingen konsensus inom forskarvärlden om när detta brev skrevs och oenigheten hänger samman med frågan om vem som har skrivit det – om det skrevs av Herrens broder Jakob som antas ha dött år 62 eller om det skrevs av någon okänd person senare. Detta har lett till att vissa daterar brevet så tidigt som till mitten av 40-talet medan andra förlägger dess tillkomst till långt efter Jakobs tid och ibland så sent som till mitten av 100-talet. Följaktligen har det hävdats att det är Nya testamentets såväl äldsta som yngsta skrift. Den mest accepterade uppfattningen torde vara att brevet inte har skrivits av denne Jakob, utan att det skrevs av en för oss okänd person någon gång under perioden cirka 65–100. ► Läs mer


Senast visade utmärkta artiklar: Readly ExpressSlaget vid KliszówReinhard Heydrich

Läsvärd artikel

Staty i Bristol.

Vilhelm III, William III (även känd som Vilhelm av Oranien och Vilhelm II av Skottland innan han besteg tronen i Storbritannien), född 14 november 1650 i Haag, Nederländerna, död 8 mars 1702Kensington Palace, London (i lunginflammation som blev förvärrad av komplikationer efter en ridolycka), var ståthållare i Nederländerna från 1672, kung av England och Skottland från 1689, tillsammans med sin fru Maria som medregent 1689 - 1694, därefter ensam regent fram till sin död 1702. Son till Maria av England och Vilhelm II av Oranien.

Vilhelm var nederländsk adelsman och Tysk-romerska rikets prins av Oranien från födseln, kung av England och Irland från 13 februari 1689, och kung av Skottland från 11 april 1689, båda till sin död. Han var född in i huset Oranien-Nassau och fick de engelska, skotska och irländska kronorna efter den ärorika revolutionen, då hans morbror och svärfar, Jakob II av England, blev avsatt. I England, Skottland och Irland härskade han tillsammans med sin fru Maria II till hennes död 28 december 1694. Han härskade som "Vilhelm II" i Skottland, men "Vilhelm III" i alla hans andra områden. Bland protestanter i Skottland och Nordirland är han också informellt och kärleksfullt känd som "King Billy" . ► Läs mer

Visste du att...

Barcelona med Collserola bakom.

Redigera  Från Wikipedias nyaste artiklar  Arkiv

Aktuell artikel


Nyligen avlidna: Françoise Hardy (11/6) Parnelli Jones (4/6) Ahmad Shah Khan (4/6) Brigitte Bierlein (3/6) Jürgen Moltmann (3/6)


Pågående eller kommande händelser: Europaparlamentsvalet 2024 Operation Prosperity Guardian utanför Jemen Fotbolls-EM för herrar 2024
Pågående större krig: Gaza Rysslands invasion av Ukraina Sudan Jemen Myanmar
Mest visad igår: Armand Duplantis Mest visade 2024

14 juni 2024

För 42 år sedan avslutas Falklandskriget mellan Argentina och Storbritannien. Kriget krävde 649 dödade och 1 068 skadade argentinska soldater och 258 dödade och 777 skadade brittiska soldater. Bilden visar ett minnesmonument i Ushuaia i södra Argentina över de stupade argentinarna.

14 juni

Namnsdag: Håkan, Hakon (Sverige)  Melvin, Milton, Morgan (finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 13 juni  14 juni  15 juni


 Hitta artiklar

Alla artiklar i bokstavsordning · Artiklar efter ämneskategori · Kategorier i bokstavsordning · Artiklar som inte har ändrats på länge · Artiklar som inte är länkade till · Korta artiklar · Listor · Långa artiklar · Nya artiklar

Användare:Jsdo1980/Huvudsida/Hitta artiklar2

 Veckans samarbeten
Schweiz är känt för sin natur. På bilden ses en dalgång i den Schweiziska kommunen Lauterbrunnen.

Natur kan syfta på den levande, materiella världen i stort, men särskilt den av människan (väsentligen) opåverkade miljön i form av växter, djur, landformer och så vidare. Med natur avses även inre egenskaper som bestämmer beteende och ändamål i någon eller något ("sakens natur"). Det är ett begrepp som har tolkats och definierats sedan antiken i olika sammanhang, och har genomgått flera betydelseförskjutningar och därmed blivit mångtydigt och ideologiskt laddat.

Veckans samarbete är en utvald artikel som under en veckas tid får stå i rampljuset, med förhoppningen att så många som möjligt ska hjälpa till att förbättra den.

Wikipedia på andra språk

Upplagor på andra språk med fler än 200 000 artiklar:

EngelskaTyskaFranskaItalienskaNederländskaJapanskaPolskaPortugisiska

Fler än 100 000 artiklar:

SpanskaNorska (bokmål)RyskaFinskaKinesiska

Fler än 50 000 artiklar:

IndonesiskaKatalanskaTjeckiskaDanskaEsperantoHebreiskaLombardiskaUngerskaRumänskaSlovakiskaTurkiskaUkrainska

Lista över samtliga språkversioner av Wikipedia



Commons
Den fria mediedatabasen
Wiktionary
Den fria ordboken
Wikisource
Det fria biblioteket
Wikibooks
Fria läroböcker och manualer
Wikiquote
Den fria citatsamlingen
Wikivoyage
Den fria reseguiden
Wikispecies
Den fria artförteckningen
Wikidata
Den fria databasen
Wikimania
Konferensen för projekten om fri kunskap
Meta-Wiki
Om projekten

Testa annan färg
Information om cookies | Huvudsida utan tabeller | Huvudsida med bara text | Wikipedias status
Förslag 9 Förslag 2