Elizabeth Blackbourn

Från Wikipedia
Elizabeth Blackbourn
Bordtennis, kvinnor
Nation: England England
Världsmästerskap
Guld Paris 1947 Lag
Silver Paris 1947 Singel

Elizabeth Betty Blackbourn, född 1924 i Nya Zeeland, död 27 augusti 1999 i Falmouth i Cornwall i Storbritannien [1], var en engelsk bordtennisspelare.

Blackbourn deltog i ett bordtennis-VM, 1947. Hon vann två medaljer i Bordtennis VM, ett guld och ett silver.

Blackbourn växte upp i Exeter och under Andra världskriget var hon med i Women's Auxiliary Air Force (WAAF), en alternativ militär tjänstgöring för kvinnor i Storbritannien.

Blackbourn togs ut till Bordtennis VM 1947 i Paris. Där var hon med i laget som vann guld i lagkampen. I singel vann hon mot Angelica Rozeanu (Rumänien), Audrey Bates (Wales), Vera Votrubcová (Tjeckoslovakien) och Helen Elliot (Skottland). I finalen mötte hon Gizella Farkas från Ungern men förlorade.[2] Det var det första av tre guld i rad för Farkas. I damdubbel tog Blackbourn sig till andra omgången med Vera Thomas-Dace där de mötte de blivande vinnarna Gizella Farkas/Gertrude Pritzi. I mixeddubbel tog hon sig till kvartsfinal med Eric Filby, England där de förlorade mot Viktor Barna/Margaret Franks.

I slutet av 1947 reste hon till USA och utbildade sig till kiropraktor. Under tiden som hon var i USA vann hon mixedtiteln i amerikanska mästerskapen tillsammans med Richard Miles. År 1948 flyttade Elizabeth Blackbourn till Sydafrika där hon levde i flera år och vann deras mästerskap flera gånger.[3]

Som gift hette hon Elizabeth Bennett och fick två barn med sin make Donald.

Meriter[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 4 oktober 2018.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]