Portal:Utvalt innehåll

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:Utvalt)


Utvalt innehåll på Wikipedia

Symbolen för utmärkta artiklar.
Symbolen för utmärkta artiklar.

Wikipedias utvalda innehåll kan vara välskrivna artiklar, förklarande bilder eller fördjupande listor. Alla har de gemensamt att de visar det finslipade resultatet av de samarbeten som driver Wikipedia.

Allt utvalt innehåll genomgår en grundlig granskningsprocess av Wikipedias användare. Om du är registrerad användare får du lägga din röst på någon av de artiklar som nomineras just nu.

En liten guldstjärna (Symbolen för utmärkta artiklar.) strax höger om rubriken på en sida indikerar att sidan du besöker är utmärkt. En liten blå stjärna (Symbolen för bra artiklar.) betyder att den är bra. Dessutom finns en liten grön stjärna (Symbolen för rekommenderade artiklar.) som utgör de rekommenderade artiklarna. Rekommenderade artiklar har av enskilda användare ansetts vara läsvärda och ha en bra täckning av artikelämnet. De har alltså, till skillnad från de utmärkta och bra artiklarna, inte varit föremål för någon omröstning.

Vill du se ett annat urval av artiklar? Ladda om sidan här.



Utmärkt artikel

Korp

Korpen (Corvus corax) är en stor, svart kråkfågel. Den finns över norra halvklotet och är därmed den mest spridda av alla kråkfåglar. Det finns åtta underarter med liten variation i utseende, men senare forskning har visat betydande genetiska skillnader mellan populationer från olika områden. Den är en av världens två största kråkfåglar tillsammans med den afrikanska tjocknäbbade korpen, och är troligen den tyngsta av alla tättingar. En vuxen fågel är mellan 80 och 102 centimeter lång och väger 0,69 till 1,63 kilo. Korpar blir i naturen omkring 10 till 15 år, men livslängder på upp till 40 år har noterats. Unga fåglar lever ofta i mindre flockar, men bildar livslånga par senare i livet. Varje par försvarar ett revir.

Korpen har samexisterat med människor i tusentals år. I vissa områden har den varit så framgångsrik att den där betraktas som ett skadedjur. En del av dess framgång beror på dess allsidiga kost. Korpar är extremt mångsidiga och opportunistiska när det gäller att hitta näringskällor. De livnär sig av as, insekter och matavfall, liksom spannmål, bär, frukt och små djur. Man har iakttagit några anmärkningsvärda bedrifter i problemlösning hos denna art, vilket har lett till uppfattningen att den är mycket intelligent. Under lång tid har den förekommit i mytologi, folklore, konst och litteratur. ► Läs mer

Utmärkt portal

SkånePortal:Skåne
Skåne
Skåne

Bra artiklar

Rekommenderade artiklar

Utmärkt bild

Groda.

Vitläppad trädgroda (Litoria infrafrenata) är en groda från Oceanien.

Utmärkt lista

Kesha i Österrike, december 2010.

Keshas diskografi består av ett studioalbum, ett remixalbum, en EP och nio singlar varav tre som gästartist. När hon var arton år skrev hon kontrakt med Dr. Lukes skivbolag och förlagsverksamhet. För att etablera sig själv i branschen började hon sjunga bakgrundssång och skriva låtar till andra artister medan hon arbetade på sitt debutalbum. Kesha fick sitt genombrott 2009 då hon var med som gästartist på Flo Ridas hitsingel "Right Round".

Keshas debutalbum Animal utgavs i januari 2010 och toppade de kanadensiska, grekiska och amerikanska topplistorna. På den amerikanska listan, Billboard 200, debuterade albumet i topp med 152 000 exemplar sålda första veckan. Av dessa var 76% digitala exemplar, vilket är ett rekord för antal digitala exemplar sålda jämfört med fysiska för ett album som debuterat i topp. Från albumet släpptes fyra singlar och den första, "Tik Tok", släpptes den 7 augusti 2009. Den nådde toppen av singellistan i elva länder och tilldelades multi-platinacertifikat i Australien, Kanada, Tyskland och Nya Zeeland. I USA har låten sålt fem miljoner exemplar och toppade Billboard Hot 100 i nio veckor. "Blah Blah Blah", "Your Love Is My Drug" och "Take It Off" utgavs som albumets andra, tredje respektive fjärde singel. De tre singlarna nådde topp tio i flertalet länder och certifierades guld och platina i Australien, Nya Zeeland och USA. ► Läs mer

Dagens skandinaviska artikel

Lucca

Lucca er en by og comune i Toscana i Centralitalien med 89.000 indbyggere. Byen ligger ved floden Serchio i en frodig dal nær Det Tyrrhenske Hav. Den er hovedstaden i provinsen Lucca.

Byen er grundlagt af etruskerne og blev en romersk koloni år 180 f.v.t. Den blev en vigtig by, der blandt andet blomstrede under silkehandlen, der begyndte i 1000-tallet. Fra midten af 1100-tallet konstituerede byen sig som en uafhængig kommune og var derpå selvstændig i næsten 500 år. I 1847 blev Lucca en del af storhertugdømmet Toscana, inden den ved Italiens samling blev en del af denne stat i 1861.

Byen er berømt for sin intakte bymur, som stammer fra renæssancen. Inden for denne bymur ligger en velbevaret bymidte med adskillige bygninger, der for nogles vedkommende kan dateres tilbage til 700-tallet. ► Læs mere

Bra artikel

Tetrodotoxin

Tetrodotoxin (anhydrotetrodotoxin 4-epitetrodotoxin, tetrodonic acid, TTX) är ett mycket starkt nervgift utan känt motgift, som bland annat förekommer hos vissa fiskar. Dess namn är härlett från Tetraodontiformes, den ordning av fiskar som innefattar blåsfisk, piggsvinsfiskar, klumpfisk och tryckarfiskar. Flera arter inom denna ordning bär på detta toxin. Även om tetrodotoxin upptäcktes i dessa fiskar och också finns i flera andra djurarter produceras det av vissa bakterier så som Pseudoalteromonas tetraodonis, vissa arter av Pseudomonas och Vibrio.

Giftverkan av tetrodotoxin visar sig i form av förlamning av andningen, vilket kan leda till döden. Ämnet uppnår sin giftverkan genom att blockera aktionspotentialen i nervceller och muskelceller genom att binda till de spänningsberoende snabba natriumkanalerna i cellernas membran. Toxinets bindningsställe befinner sig vid öppningen till den spänningsberoende Na+-kanalen liksom saxitoxin från giftig algblomning. Toxinets verkningsmekanism upptäcktes under tidigt 1960-tal av Toshio Narahashi vid Duke University. ► Läs mer