Övre Norrlands civilområde

Från Wikipedia
Övre Norrlands civilområde
(Civo ÖN)
UnderordnadÖverstyrelsen för civil beredskap
OrganisationstypCivilområde
SäteLuleå, Norrbottens län
LänNorrbottens län,
Västerbottens län
SyfteCivilförsvar
Inrättad1 oktober 1966
Nedlagd30 juni 1993
EfterföljareNorra civilområdet


Övre Norrlands civilområde (Civo ÖN) var ett svenskt civilområde inom totalförsvaret som verkade åren 1966–1993 och hade dess huvudort i Luleå.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Civilområdena tillkom den 1 juli 1951 och omfattande i stort sett samma geografiska område som de dåvarande militärområdena. För Norrbottens och Västerbottens län ansågs behövlig samordning kunna lösas efter delvis andra linjer än beträffande landet i övrigt. År 1966 inrättades Övre Norrlands civilområde, samtidigt samordnades militärområdena och civilområdena till sex områden med gemensamma gränser och namn, med syfte att skapa en starkare operativ ledning och underlätta samordningen inom totalförsvaret.[2] År 1993 sammanslogs Nedre Norrlands civilområde med Övre Norrlands civilområde till Norra civilområdet med huvudort i Luleå, det som en följd av att följa militärområdesindelningen där Nedre Norrlands militärområde sammanslogs med Övre Norrlands militärområde och bildade Norra militärområdet. Som en följd av försvarsbeslutet 2000 upplöstes och avvecklades samtliga civil- och militärområden, där civilområdena avvecklades den 31 december 2000.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Övre Norrlands civilområde bildades den 1 oktober 1966 och var en av sex civilregioner i Sverige och omfattade Norrbottens län och Västerbottens län. Civilområdet var ett kontakt- och samarbetsorgan som kunde förmedla olika länsstyrelsers och övriga regionala myndigheters önskemål, tillhandahålla upplysningar samt över huvud taget verka för samordning mellan civila och militära åtgärder.

Civilområdeschef[redigera | redigera wikitext]

Civilområdet leds av civilbefälhavare som i sin tur var underställd Överstyrelsen för civil beredskap. Civilbefälhavaren var tillika landshövding i Norrbottens län.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]