Blackadder the Third

Från Wikipedia
För serien i helhet, se Svarte Orm.
Blackadder the Third
OriginaltitelBlackadder the Third
GenreSituationskomik
Skapad avRichard Curtis
Ben Elton
MedverkandeRowan Atkinson
Tony Robinson
Hugh Laurie
Helen Atkinson-Wood
MusikHoward Goddall
Antal avsnitt6
Längd (per avsnitt)ca 30 minuter
LandStorbritannien Storbritannien
SpråkEngelska
Produktion
ProducentJohn Lloyd
Sändning
OriginalkanalBBC One
Originalvisning1987
BildformatMonaural
Ljudformat4:3
Kronologi
FöregångareBlackadder II
UppföljareBlackadder: The Cavalier Years
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Blackadder the Third är den tredje serien från BBC situationskomedi Svarte Orm, skriven av Richard Curtis och Ben Elton, som sändes från den 17 september 1987 till den 22 oktober 1987.

Serie tre utspelar sig under Englands glansfyllda period 1760-1815, då huvudkaraktären Edmund Blackadder är butler hos den oduglige prins George.

Under serie tre skar de även ned på antalet huvudroller ordentligt så att de hade mindre karaktärer jämfört med tidigare serier. Men de hade dock ett antal olika gästroller av kända komiker både från tidigare Svarte Orm serier men även från andra sammanhang.[1]

Programmet vann ett BAFTA award för bästa komediserie 1988 samtidigt som den fick tre andra nomineringar.[2]

Intrig[redigera | redigera wikitext]

Blackadder the Third utspelar sig från det sena 1700-talet till det tidiga 1800-talet, under perioden då Kung George III fick abdikera på grund av sin dåliga hälsa, och hans son George, Prinsen av Wales fick vara regent. Under den här tiden var han känd som Prince Regent.

I serien är Mister E. Blackadder Esq. (Rowan Atkinson) huvudbutler till Prince Regent (Hugh Laurie), en helt hjärndöd idiot. Enligt Edmund har han varit i prinsens tjänst i hela sitt liv, ända sedan prinsen ammades och Edmund var tvungen att visa honom var man "serverades mjölk".

Baldrick (Tony Robinson) liknar mycket sin Blackadder II-föregångare, och hans "cunning plans" ("listiga planer") är inte speciellt genomtänkta eller smarta. Precis som Blackadder själv är han en tjänare, både till Prince Regent men även till Blackadder. I eftertexten står det att han är Blackadders passopp.

Det är tre stycken huvudplatser: Prinsens rum, som är stort och har typisk inredning efter tiden. Köket som ligger en trappa ner, Blackadder och Baldricks "rum", som är mörkt och lortigt. Och Mrs. Miggin's coffehouse. Mrs. Miggins pajbutik nämndes redan i Blackadder II men visades aldrig - men i tredje serien dök hon alltså - eller åtminstone en efterlevande av henne - upp.

Under serien finns det en hel del olika gästskådespleare som ibland medverkat i tidigare Svarte Orm-serier. Till exempel Robbie Coltrane som Dr. Samuel Johnson, Tim McInnerny som ena halvan av The Scarlet Pimpernel (snarare en Darling än en Percy), Duke of Wellington spelad av Stephen Fry med mera.

Mister Blackadder, Baldrick och Prince George kommer tillbaka i samma miljö under special avsnittet Blackadder's Christmas Carol.

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Den tredje serien sändes i sex avsnitt på torsdagar på BBC One klockan 21.30 mellan den 17 september och den 22 oktober 1987. De engelska titlarna på avsnitten var alltid två substantiv som passade ihop. Till exempel Sense and Senility (Känsla och senilitet) som är en parodi på Jane Austens roman Sense and Sensebility. Det går därför inte att översätta ordagrant till svenska utan att det komiska försvinner därför är den svenska översättningen på titlarna hämtade från DVD-utgåvan från 2001.

Titel Svensk översättning Sändningsdatum Intrig i korthet
Dish and Dishonesty Strumpor 17 september 1987 Mr. Blackadder lyckas med att rädda sin herres förmögenhet från premiärministern, men allt går inte enligt planerna när Baldrick väljs in i överhuset. Detta avsnitt driver lite med brittiska parlamentet.
Ink and Incability Lexikon 24 september 1987 För att höja sin intellektuella nivå, blir prinsen "intresserad" av Dr. Johnsons nya lexikon, vilket dock inte imponerar på Mr. Blackadder.
Nob and Nobility Principer 1 oktober 1987 Röda Nejlikan har blivit en hjälte, men det irriterar Blackadder som inte tycker om allt franskt.
Sense and Senility Anarki 8 oktober 1987 När ett mordförsök blivit utfört på prinsen, anställer han, emot Mr. Blackadders önskemål, två skådespelare som skall hjälpa honom att stärka sin image.
Amy and Amiability Stöld 15 oktober 1987 När Prins Georges pengar tar slut försöker Blackadder få honom att gifta sig med Amy Hardwood, dotter till en rik affärsman.
Duel and Duality Duell 22 oktober 1987 Hertigen av Wellington lovar att döda prinsen i en duell, vilket får Blackadder att komma på en listig plan.

Roller[redigera | redigera wikitext]

Serie tre hade mycket mindre huvudroller till skillnad från de två föregångarna men serien innehöll istället många noterbara gästframträdanden. Tim McInnerny valde att inte fortsätta spela rollen Percy i rädsla om att han skulle bli relaterad till karaktären hela tiden. Han ersattes då av Hugh Laurie som George men McInnerny gästade serien i avsnitt tre som ena halvan av Röda Nejlikan.[3] Precis som honom gästade Miranda Richardson och Stephen Fry serien en gång var. Fry och McInnerny återvände dock i Blackadder Goes Forth som varsin huvudroll, till skillnad från Miranda Richardson som enbart gästade serie fyra.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lewisohn, Mark, Blackadder the Third at the former BBC Guide to Comedy, URL accessed 3 June 2007
  2. ^ Awards at IMDb, URL accessed 4 April 2008
  3. ^ Trivia at IMDb.com, URL accessed 3 June 2007

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]