Estelada

Från Wikipedia
Estelada

Blå och röda estelador under 2017 års katalanska nationaldagsdemonstrationer.


En estelada (estreladaaragonska och valencianska) är en randig flagga med en stjärna som används i främst politiska syften i Katalonien och vissa andra delar av Spanien.

Esteladan är baserad på den regionala röd-gul-randiga senyeran som ingår i flera spanska regioners officiella flaggor, medan stjärnan har en separatistisk och revolutionär innebörd.[källa behövs]

Beskrivning och historik[redigera | redigera wikitext]

En estelada är en senyera med en tillagd stjärna i någon färg. I likhet med senyeran utgörs den främst av fyra längsgående röda ränder på gul botten. Till skillnad från senyeran har den på den inre kortsidan ett triangulärt fält med en stjärna i mitten. Utformningen sägs vara inspirerad av Kubas flagga, och den katalanska nationalismen upplevde en expansionsperiod i samband med spansk-amerikanska kriget (då Kuba separerade från Spanien).[1] I Kubas huvudstad stadfäste ett antal separatistiska katalanska politiker i oktober 1928 en katalansk författning;[2] tre år senare utropades den första katalanska republiken.

Den äldsta ännu bevarade esteladan är från 1915.[1] Samtidigt i Katalonien existerade då Katalanska samväldet, en på papperet provinsöverskridande samarbetsorganisation som i praktiken syftade till att återupprätta ett katalanskt självstyre.

I juni 2017 presenterade stiftelsen Reeixida ett förslag till standardisering av esteladan och som officiell flagga för en kommande katalansk republik. Flaggvarianten baserade sig på den "vit-blå" esteladan, fast med en liksidig (och inte rätvinklig) triangelflik; triangeln är också i kornblått à la FC Barcelona och inte i mellanblått.[3]

Användning[redigera | redigera wikitext]

Esteladan används i politiskt, ofta secessionistiskt syfte och är inte officiell flagga i någon region. Den katalanska esteladan finns i två varianter, en med en röd stjärna (gärna använd av katalansk politisk vänster) och en med en vit stjärna på blå botten. Dessutom finns en variant i Aragonien och en i Valenciaregionen, men det svaga stödet för separatistiska rörelser i de här båda regionerna har gjort dem mindre kända.

Däremot har de båda katalanska estelada-varianterna under 2010-talet synts flitigt på olika massdemonstrationer i Barcelona och andra katalanska städer. De har ingen officiell användning men tolereras även vid politiska massmöten där separatistiska katalanska politiker framträder. Det allt vanligare estelada-viftandet under matcher med FC Barcelona har lett till dryga böter för klubben.[källa behövs]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] José Ángel Montañés (23 september 2017). ”La ‘estelada’, una bandera de inspiración colonial” (på spanska). elpais.com. https://politica.elpais.com/politica/2017/09/22/sepa_usted/1506044294_953483.html. Läst 13 oktober 2017. 
  2. ^ ”Constitució de l’Havana” (på katalanska). www.enciclopedia.cat. http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0256421.xml. Läst 28 januari 2018. 
  3. ^ A.-Etxearte, Odei (2 juni 2017). ”L'estelada, bandera oficial?” (på katalanska). El Punt Avui. http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/1158115-l-estelada-bandera-oficial.html. Läst 28 maj 2018.