Hoppa till innehållet

Finnboda varvs marketenteri

Före detta Marketenteriet, januari 2022.

Finnboda varvs marketenteri, även kallat Markan (fastigheten Sicklaön 37:78) är en kulturhistoriskt värdefull industribyggnad belägen vid Finnboda Varvsväg 9 i bostadsområdet Finnboda på nordvästra Sicklaön i Nacka kommun. Det före detta marketenteriet representerar en av de byggnader som tillhörde Finnboda varv och som ansågs värt att bevara efter varvets nedläggning. Fastigheten har en q-märkning i gällande detaljplan, vilket innebär att den ej får rivas eller exteriört förvanskas.[1] Byggnaden inhyser idag lokaler för kontor och skola.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Under andra världskriget upplevde Finnboda varv en expansiv fas. Verksamheten moderniserades och flera nya byggnader uppfördes på varvsområdet, bland dem en ny svets- och verkstadshall och en matsalsbyggnad (marketenteriet). Den långsträckta tegelbyggnaden byggdes i en utsprängd bergsficka nedanför Finnbodaberget nära entrén till varvet och stod färdig 1942. Lågdelen med två våningar innehöll matsalar och kök, medan den tvärställda högdelen i tre våningar inhyste bland annat kontor, personalrum, tvätt- och duschrum samt läkarmottagning. Matbespisningen var den enda arbetsplatsen för kvinnor på varvet. Ända in på 1970-talet fanns fyra matsalar: en för arbetarna, en för tjänstemännen, en för de högre tjänstemännen och en för varvets direktion.

Byggnadens vidare öden[redigera | redigera wikitext]

Efter nedläggningen av varvsverksamheten 1991 förvärvades hela området 1997 av HSB med syftet att skapa ett attraktivt bostadsområde delvis integrerat med verksamheter. I detaljplanen från år 2003 fick byggnaden en q-märkning samt beteckning SK vilket betyder användning som skola och utbildning. I planen hade därför en skoltomt reserverats för att möjliggöra en tillbyggnad av marketenteriet åt söder för att täcka behovet av skollokaler i det nya bostadsområdet och i närheten. Efter en genomgripande renovering av byggnaden 2014 används fastigheten för skol- och kontorsverksamhet. För utformningen svarade Ankar Arkitekter.[2] Byggnaden ägs av Vimpelkullen Fastigheter AB.[3] Tillbyggnad för en skola utfördes inte.

Andra bevarade byggnader från varvstiden[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]