Furioso-Polka

Från Wikipedia

Furioso-Polka, Quasi Galopp, op. 260, är en polka av Johann Strauss den yngre. Den framfördes första gången den 14 september 1861 i Pavlovsk i Ryssland.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Verket tillkom sommaren 1861 under Johann Strauss årliga konsertresa till Ryssland och uppfördes även där vid en välgörenhetskonsert den 14 september i Pavlovsk utanför Sankt Petersburg. I Wien framfördes polkan den 17 november 1861 i Sofienbad-Saal. Musikaliskt sett handlar det om en för åhörarna omtumlande och för Strauss ovanlig komposition. Verket pendlar osedvanligt ofta mellan olikartade dur- och molltonarter. Den vanligtvis snabba polkan framstår som än mer rasande och ställer publiken inför en ovanlig och förvirrande klangbild.

Verket ska inte förväxlas med Johann Strauss den äldres Furioso-Galopp från 1839 (op. 114), vilken i sin tur byggde på Franz Liszt Grand Galop chromatique (op. 12).

Om polkan[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 2 minuter och 23 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (sidan 28) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 8 på CD nr 7.