Kategoridiskussion:Årtal

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Irrelevanta länkar till årtalssidor[redigera wikitext]

Jag gillar inte länkar som läggs mer eller mindre automatiskt till årtalssidorna. Exempel: Föreningen bildades 1956. Efter några dagar har någon länkat upp 1956 till årtalssidan 1956. Men det står inget om den aktuella föreningen på denna årtalssida, alltså är länken irrelevant. Om detta fortgår kommer i princip varje ord i alla artiklar slutligen vara länkat.

\\ Åsikter? --Jo(r) 16 november 2006 kl. 17.40 (CET)[svara]

Det är ju meningen, att man då ska komplettera årtalssidan. På 1956 skall man ju då lägga in Föreningen bildas. Om föreningen är av encyklopediskt intresse, genom att den har en egen artikel, då är det också av encyklopediskt intresse att uppgiften finns med på årtalssidan.
Det kan ju gå åt andra hållet också. På 1956 kanske det står att föreningen bildas och föreningen är länkad. Då kan man komma vidare till artikeln om föreningen och då kanske man där ser, att det inte står när den bildades. Därmed kan man komplettera en artikel utifrån en årtalsartikel.
Dessutom är det användbart för att hitta felaktigheter. Om man kollar vilka sidor som länkar till 1956 och t.ex. Gustav III gör det verkar det ju lite underligt. Om man då går in på artikeln om honom och det där står, att han föddes 1956 har man ju upptäckt detta fel (han föddes 1746) med hjälp av ett länkat årtal.

/Anders E "Ludde" Lundin Diskussion Bidrag 16 november 2006 kl. 22.46 (CET)[svara]

Ämnen efter år[redigera wikitext]

Enligt Wikipedia:Kategorier#Sortering av sidor inom en kategori ska asterisk inte längre användas för sortering av "huvudkategorier". Här är det dock så många underkategorier under både blanksteg och asterisk att markeringen som "huvudkategori" blir tämligen meningslös. Kategorierna för år enligt ämne bör samlas i en kategori, om inte här under sin vanliga bokstavsordning så antingen Kategori:Ämnen efter årtal, där en del av dem redan ligger, eller en helt ny.

I vissa övergripande kategorier finns också underkategorier för specifika företeelser med koppling till ett visst årtal, antingen före enskilda årskategorier, som i Kategori:Musikår, eller efter, som i Kategori:Datorspelsår. Skulle det vara önskvärt att införa det så långt som möjligt, eller finns det något motargument? Om de övergripande kategorierna läggs i Kategori:Ämnen efter årtal skulle i så fall underkategorierna tas bort därifrån enligt Wikipedia:Kategorier#Undvik överkategorisering. //Essin (diskussion) 2 januari 2024 kl. 12.24 (CET)[svara]