Hoppa till innehållet

Kategoridiskussion:Ingen bild på Wikidata men det finns lokalt

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Om bilden är "No free image man (sv).svg" bör artikeln inte komma med i listan. Maundwiki (diskussion) 2 juni 2023 kl. 22.18 (CEST)[svara]

Falsk positiv?[redigera wikitext]

Emily Barker Emily Barker (Q4937542) Maundwiki (diskussion) 3 juni 2023 kl. 14.34 (CEST)[svara]

@Maundwiki: Nej, kategoriseringen var helt korrekt givet följande omständigheter: Den bild som fanns som bild (P18) i Emily Barker (Q4937542) hade Orekommenderad rang, se denna version, och ignorerades därför. Det hade dribblats lite med bild (P18) genom åren och ett tag fanns det två identiska värden, ett med Orekommenderad rang och ett med Rekommenderad rank, se denna version, där det sista togs bort av en robot som antagligen bara rensar dubbletter utan att ta hänsyn till rang.
Jag ändrade därför just till Normal rang med redigeringskommentaren "no reason stated for Deprecated rank". Kategorin "Ingen bild på Wikidata men det finns lokalt" försvann därmed från svwp-artikeln.
Välj själv om du vill att bilden i svwp-artikeln ska hämtas från Wikidata eller fortsätta använda det lokala värdet. I det förstnämnda fallet bör en bildtext på svenska läggas till i Wikidaobjektet här. Larske (diskussion) 3 juni 2023 kl. 15.41 (CEST)[svara]
Tillägg: Här är ytterligare några exempel på personartiklar i denna kategori där egenskapen bild (P18) för motsvarande Wikidataobjekt bara har Orekommenderad rang
I dessa fall har bilderna i Wikidata åsatts Orekommenderad rang eftersom de föreställer något annat än personen som objektet gäller eller på annat sätt underkänts. Bestämningen skäl för lägre rang (P2241) är ibland, men inte alltid angiven för respektive uttalande.
-- Larske (diskussion) 3 juni 2023 kl. 16.15 (CEST)[svara]
Tack, missade det. Jag har lagt till orekommenderad rang på ett antal suddiga bilder av fotbollsspelare. Dessa borde troligen märkas för raderring i commons. (ska ta reda på hur att för underwikidata mötet i morgon)
Kanske bilder av objekt personen skapade borde ligga under något annat Pvärde. T.ex. finns det signatur (P109) och gravbild (P1442) som visas i infoboxen.
Kanske relaterad bild (P6802)? Maundwiki (diskussion) 3 juni 2023 kl. 17.53 (CEST)[svara]
Tittar på alla icke arter. Arterna är troligen delmängder av andra wikidatalistor med commons men har inte satt mig in i hur historiken för taxaförändringar återspeglas i wikidata. Maundwiki (diskussion) 3 juni 2023 kl. 17.05 (CEST)[svara]

Stefan Caplan har en .ogv file vilken inte kan läggas in i bild (P18) men i video (P10). Borde infoboxarna ha video (P10).? Maundwiki (diskussion) 3 juni 2023 kl. 17.26 (CEST)[svara]

Att ha möjligheten att stoppa in en illustrativ video i en faktaruta är nog bra. Den möjligheten finns och används i till exempel {{Åkattraktion}}.
Men om du med "infoboxar" även menar faktarutor som automagiskt hämtar sin input från Wikidata får man nog vara försiktig och ställa lite krav på vad som ska accepteras med automatik. Jag tror exempelvis inte att det skulle uppfattas som en förbättring av svenskspråkiga Wikipedia om vi i faktarutan för svwp-artikeln Zjores Alfjorov "tryckte in" en 67 minuter lång föreläsning på ryska som helt saknar svensk beskrivning. Att värdet på video (P10) har en svensk beskrivning skulle kunna vara ett kriterium för att "släppa in" en video i svwp-artikeln faktaruta, med det räcker antagligen inte. Även om den här föreläsningen för statsduman hade en svensk beskrivning tror jag att den intresserade får göra sig mödan att klicka sig fram till Commons för att hitta denna och liknande videor.
Av de mer än 71 000 objekt som är kopplade till svwp-artiklar med mallen {{Faktamall biografi WD}} är det just nu bara 79 objekt, 0,11 procent, som har något värde på egenskapen video (P10) och av dessa är det enbart ett Greta Thunberg (Q56434717) som för video (P10) har en mediabeskrivning (P2096) som är på svenska. I det objektet finns det däremot två värdenvideo (P10) så man behöver bestämma vilken av dessa, eller båda, videor som ska dyka upp i faktarutan.
Om vi tittar även utanför Faktamall biografi WD finns det just nu bara totalt 27 video (P10) fördelade på 26 objekt (Greta Thunberg hade ju två) som har en svensk beskrivning. De allra flesta avser åkattraktioner på nöjesfältet Liseberg och de är redan inlagda manuellt i respektive artikels mallar för {{Åkattraktion}}.
-- Larske (diskussion) 3 juni 2023 kl. 19.09 (CEST)[svara]