Hoppa till innehållet

Kategoridiskussion:Musikverk

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Musikverkskategorier[redigera wikitext]

Diskussionen nedan är, till och med inlägget från 15/11, hitflyttat från Habjs diskussionssida.

Ser att du skapat Kategori:Musikverk som underkategori till Kategori:Musik. Du har möjligen inte noterat att Kategori:Verk av Wolfgang Amadeus Mozart, Kategori:Verk av Olivier Messiaen, Kategori:Verk av Carl Orff och Kategori:Verk av Igor Stravinskij finns, nämligen som underkategorier till Kategori:Klassisk musik. Där passar de bättre, tycker jag.(Jag anser visserligen att just uttrycket "klassisk musik" av flera skäl är mindre lämpligt i kategoriseringssammanhang, men jag accepterar att det är det vi nu använder.) // Tysen 15 november 2005 kl.01,44 (CET)

"Klassisk musik" är en hopplös term, ja. Så som vi använder den nu vore det kanske egentligen bättre att byta ut den mot "konstmusik". Uppgiften att genomföra det bytet är stor men inte omöjligt stor, man kan ju be Grillbot om hjälp. Jag själv känner mig inte stursk nog för att genomdriva det bytet dock, jag är inte överdrivet förtjust i termen konstmusik heller.
Vi har redan Kategori:Operor, och min tanke var att på sikt skapa ett flertal liknande kategorier för andra typer av musikverk - symfoniska dikter, symfonier, operetter, oratorier - och samla dessa i kategorin Musikverk. En del verk kanske får ligga direkt i den kategorin, jag vet att några gör det just nu. Huruvida "musikverk" borde omfatta enbart klassisk musik/konstmusik eller även typ musikaler vet jag faktiskt inte, men jag ser inget problem i att ha både kategorier för verk av speciella tonsättare och kategorisera dem efter typ av verk. / Habj 15 november 2005 kl.01,54 (CET)
Tack för svaret. Du tänker dig alltså Kategori:Musikverk som på sikt liktydigt med "Kategori:Musikverk efter genre". Det är en god idé att kategorisera dem så, men kategorierna för verk av särskilda tonsättare ("Kategori:Musikverk efter tonsättare"?) och denna borde väl ligga närmare varandra i kategoriträdet. Du har en poäng med musikalgenren. Vi får fundera vidare. // Tysen 15 november 2005 kl.10,46 (CET)
Ja, nåt i den stilen är det jag var ute efter. Ursprungligen sökte jag nog något sätt att knyta ihop kategorerna Sånger med Operor... kan man lägga "Musikstycken" (sånger och intstrumentala stycken) som underkategori till "Musikverk", eller blir det tokigt? / Habj 15 november 2005 kl.12,19 (CET)