Marja Grill

Från Wikipedia
Marja Grill
Född12 april 1975 (49 år)
Göteborg
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragJournalist

Marja Grill, född 12 april 1975 i Göteborg, är en svensk journalist.

Grill är utbildad i journalistik på Journalistprogrammet Göteborgs universitet och arbetar som reporter på SVT Nyheters grävdesk.

Grill vann 2021 en Guldspade för granskningen av "Fallet Sofie" och nominerades 2019 till en Guldspade för granskningen av socialtjänstens hantering av barn, "Bäst för barnen" samt till det internationella priset DIG Award short för granskningen av svenska svartlistade bolag. Båda granskningarna gjordes tillsammans med journalisten Carolina Jemsby. Grill nominerades 2018 till Best European Journalist 2018 av PRIX Europa bland annat för sin journalistik om personer med funktionsnedsättning.

Hon har producerat dokumentärfilmerna "Striden om assistansen" (2018) "Konsten att stjäla utan att åka fast" med Carolina Jemsby (2016) "Moderaterna - vi gjorde vad vi lovade" och På rätt sida vägen (2005). Grill har under 2008 - 2010 arbetat åt Uppdrag granskning där hon bland annat producerade programmet "Mirakeltanten" om Gulli Johansson som drabbades av läkemedelsförgiftning, ett program som nominerades till en Guldspade av Föreningen Grävande Journalister. Programmet ledde till lagförslaget Lex Gulli och till en skärpning av Socialstyrelsens läkemedelsföreskrifter för äldre.

Hon har vunnit Spektrumpriset Best practice 2017 för #deutsatta, nominerats till ett DIG-award 2017 och vunnit Prix Egalia två gånger, 2010 för ett program om Kommunala bolagsstyrelser. Grill är också föreläsare på Fojos kurs Fram med fakta, om journalistiska arbetsmetoder, och om hur man kan gräva och skapa agendasättande journalistik även på redaktioner med små resurser.