Monopol och storfinans - de 15 familjerna

Från Wikipedia
Monopol och storfinans - de 15 familjerna
FörfattareC.H. Hermansson
LandSverige
Förlag för förstautgåvanRabén & Sjögren
Utgivningsår1965

Monopol och storfinans - de 15 familjerna är en bok från 1965 av C.-H. Hermansson,[1] partiledare för Vänsterpartiet Kommunisterna (dåvarande Sveriges Kommunistiska Parti). Boken hade en föregångare i Hermanssons böcker Koncentration och storföretag[2] från 1959 och Monopol och storfinans[3] från 1962 och utkom i reviderade upplagor 1966 (2:a upplagan) och 1971 (3:e upplagan).

C.-H. Hermansson ville med boken belysa en koncentration av inflytande inom svenskt näringsliv till ett fåtal ägarfamiljer.[4]

C.-H. Hermanssons inflytelserika familjer[redigera | redigera wikitext]

C.-H. Hermansson listar i sin bok 15 ägarfamiljer som styr Sverige

== Sveriges Mäktigaste Familjer ==

1. Wallenberg[redigera | redigera wikitext]

Wallenbergfamiljen är en av Sveriges mest inflytelserika och välkända finansfamiljer. Sedan slutet av 1800-talet har familjen haft stor inverkan på svensk industri och ekonomi genom deras kontroll över investmentbolaget Investor AB. Wallenbergimperiet omfattar idag betydande ägarandelar i företag som Ericsson, ABB och SEB. Wallenbergstiftelserna stödjer forskning och utbildning med stora årliga anslag.

2. Schörling[redigera | redigera wikitext]

Familjen Schörling, genom Melker Schörling AB, har byggt upp ett starkt inflytande inom industrisektorn. Melker Schörling, som grundade bolaget, har haft nyckelroller i bolag som Hexagon, Securitas och Assa Abloy. Schörling har varit en betydande figur inom svensk industri och företaget investerar också i andra framgångsrika företag.

3. Douglas[redigera | redigera wikitext]

Douglasfamiljen, med greve Carl Douglas i spetsen, har skapat en betydande förmögenhet genom strategiska investeringar och ägarandelar i företag som Latour och Securitas. Familjen har också varit aktiva inom filantropi och kulturella initiativ, och deras engagemang sträcker sig över flera sektorer, inklusive säkerhet och teknologi.

4. Lundberg[redigera | redigera wikitext]

Lundbergfamiljen är känd för sitt fastighetsimperium och kontrollerar genom Lundbergsföretagen AB ett stort antal fastighetsbolag och andra industriföretag. Fredrik Lundberg är en framstående affärsman och en av Sveriges rikaste personer. Familjens bolag äger också betydande andelar i företag som Hufvudstaden och Holmen.

5. Kamprad[redigera | redigera wikitext]

Familjen Kamprad är mest känd för att ha grundat IKEA, ett av världens största möbelföretag. Ingvar Kamprad startade företaget 1943, och det har sedan dess vuxit till en global jätte med miljarder i omsättning. Kamprad är känd för sin enkla livsstil trots sin stora förmögenhet och för IKEAs starka företagskultur och hållbarhetsfokus.

6. Persson[redigera | redigera wikitext]

Familjen Persson, med Stefan Persson i spetsen, är kända för sitt ägande av H&M, en av världens största klädkedjor. Företaget, grundat av Erling Persson, har revolutionerat modeindustrin med sina prisvärda och trendiga kläder. H&M har butiker över hela världen och en stark närvaro både fysiskt och online.

7. Mærsk Mc-Kinney Uggla[redigera | redigera wikitext]

Familjen Mærsk Mc-Kinney Uggla har ett betydande inflytande över den danska sjöfartsgiganten A.P. Møller-Mærsk. Familjen har genom generationer byggt upp ett globalt transport- och energiföretag med en ledande ställning inom containerfrakt. Företaget är känt för sin innovation och sitt omfattande nätverk av transportlösningar.

8. Ax:son Johnson[redigera | redigera wikitext]

Familjen Ax:son Johnson kontrollerar Axel Johnson Gruppen, som är en av Nordens största detaljhandels- och servicekoncerner. Familjen har varit en dominerande kraft inom svensk industri och handel i över hundra år. Axel Johnson Gruppen äger företag som Axfood, Kicks och Dustin.

9. Olsson[redigera | redigera wikitext]

Familjen Olsson är ägare till Stena-sfären, ett av världens största färjerederier. Sten Allan Olsson grundade företaget, som idag också verkar inom områden som återvinning, offshore och fastigheter. Stena Line är känt för sina färjerutter över hela Europa och dess starka miljöfokus.

10. af Jochnick[redigera | redigera wikitext]

Familjen af Jochnick grundade Oriflame, ett globalt direktförsäljningsföretag inom kosmetik. Familjen har spelat en stor roll inom entreprenörskap och filantropi, särskilt genom stöd till utbildningsprojekt. Oriflame är verksamt i många länder och känd för sina naturliga och hållbara produkter.

11. Bennet[redigera | redigera wikitext]

Familjen Bennet, genom Carl Bennet AB, har betydande ägarandelar i företag som Getinge, Lifco och Elanders. Carl Bennet är en inflytelserik affärsman med stort engagemang inom industrin och hälsovårdssektorn. Familjens företag har en stark närvaro globalt och är kända för sina innovativa lösningar.

12. Andersson[redigera | redigera wikitext]

Familjen Andersson är kända för sitt ägande av fastighetsbolaget Fastpartner. Sven-Olof Johansson, en framstående fastighetsmagnat, har byggt upp en betydande förmögenhet och inflytande inom den svenska fastighetsmarknaden. Fastpartner är involverat i många stora fastighetsprojekt och utvecklingar.

13. Stenbeck[redigera | redigera wikitext]

Familjen Stenbeck, genom Kinnevik, har haft stor påverkan på den svenska och internationella medie- och telekomsektorn. Jan Stenbeck var en banbrytande entreprenör som grundade flera framgångsrika företag, inklusive Tele2 och MTG. Kinnevik har även gjort stora investeringar inom e-handel och teknologi.

14. Paulsson[redigera | redigera wikitext]

Familjen Paulsson äger PEAB, ett av Sveriges största bygg- och anläggningsföretag. Mats och Erik Paulsson har byggt upp ett imperium inom byggsektorn och har haft en betydande påverkan på svensk infrastruktur. PEAB är involverat i många stora byggprojekt över hela Norden.

15. Söderberg[redigera | redigera wikitext]

Familjen Söderberg har genom bland annat Ratos AB och Söderberg & Partners byggt upp ett omfattande nätverk inom investeringar och finansiella tjänster. Familjen har sedan mitten av 1800-talet haft ett stort inflytande i Sveriges näringsliv.

16. Bonnier[redigera | redigera wikitext]

Familjen Bonnier äger Bonnier AB, en av Nordens största mediekoncerner. Företaget har varit verksamt i över 200 år och har en stor inverkan på den svenska medielandskapet genom ägande av tidningar, bokförlag och TV-kanaler. Bonnier är kända för sin journalistiska kvalitet och mångfald av mediekanaler.

Av de av C.-H. Hermansson uppräknade familjerna är endast de fyra förstnämnda aktuella som inflytelserika ägarfamiljer i svenskt näringsliv 50 år efter bokens publicering.[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hermansson, C. H. (1965). Monopol och storfinans: de 15 familjerna. Tema, 99-0110911-6 (Förkortad och rev. utg.). Stockholm: Rabén & Sjögren. Libris 8072001 
  2. ^ Hermansson, C. H. (1959). Koncentration och storföretag. Stockholm: Arbetarkultur. Libris 737580 
  3. ^ Hermansson, C. H. (1962). Monopol och storfinans.. Stockholm: Arbetarkultur. Libris 767485 
  4. ^ Bengt Ericson: Den nya överklassen. En bok om Sveriges ekonomiska elit, Bonniers, Stockholm 2010, sidorna 16–19 i pocketutgåvan 2011