Pärlemormoln

Från Wikipedia
Arktiskt pärlemormoln
Arktiskt pärlemormoln
Pärlemormoln av typ 2 (vatten)
Pärlemormoln av typ 2 (vatten)
Pärlemormoln eller polarstratosfäriska moln skiner i regnbågsskimrande färger. Den nedre bilden visar ett pärlemormoln av typ 2 som innehåller vatten.
Bilder: NASA. (PD).
Hogst upp: Ross Salawitch.
Nederst: Mark Schoeberl, GSFC, februari 2003, Island.

Pärlemormoln eller polarstratosfäriskt moln (PSC, av engelska: polar stratospheric cloud) är moln som bildas i stratosfären i polartrakterna på en höjd av 15 000–25 000 meter över havetvatten, salpetersyra och svavelsyra fryser vid mycket låga temperaturer. De har en aktiv roll i bildandet av ozonhål över Antarktis som alla reaktanter i atmosfären har.

Moln av typ PSC I är speciellt aggressiva för polär ozonnedbrytning då de innehåller vatten, salpetersyra och/eller svavelsyra[1]. Effekterna på ozonnedbrytning uppstår eftersom de stöder kemiska reaktioner som producerar aktivt klor som katalyserar ozonförstöring, och även för att stör kväve- och klorcyklerna på ett sätt som ökar ozonnedbrytningen[2].

Dock finns en till, naturlig, orsak till ozonhål, då områdena kring Nordpolen och Sydpolen omväxlande med årstiderna inte nås av ultraviolett ljus som krävs för bildande av ozon i stratosfären och troposfären[1].

Bildning[redigera | redigera wikitext]

Stratosfären är mycket torr och moln liknande de i troposfären bildas därför sällan på så hög höjd. Undantag utgör dock de extremt kalla vintrarna kring Norra ishavet och, i ännu högre grad, i Antarktis då temperaturen kan sjunka ned under -80°C. När dessa moln bildas där gör jordens krökning i kombination med molnens höga höjd att de träffas av solljus före gryning och efter skymning. Molnen reflekterar solljuset ned till marken där de upplevs som fluorescenta.

Klassifikation[redigera | redigera wikitext]

Pärlemormoln klassificeras efter fysiskt tillstånd och kemisk sammansättning.

  • PSC typ I - innehåller salpetersyra och/eller svavelsyra samt vatten, och förekommer vid båda polartrakterna.
    • PSC typ Ia - består av iskristaller som bildats av salpetersyra och vatten.
    • PSC typ Ib - består av små vattendroppar som dessutom kan innehålla svavelsyra.
  • PSC typ II - består uteslutande av vatten.

Klimatfaktorer gör att temperaturen i den nedre stratosfären i Antarktis kan sjunka under -88°C vilket förklara varför PSC typ II enbart förekommer där.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]