Phill Jupitus

Från Wikipedia
Phill Jupitus

Phillip Christopher Jupitus, född 25 juni 1962, är en brittisk komiker, skådespelare, poet och tecknare.

Jupitus har varit lagkapten i BBC Two:s musikfrågelek Never Mind the Buzzcocks sedan dess tillkomst 1996 och medverkar regelbundet i flera andra panelshower, bland annat QI och BBC Radio 4s I'm Sorry I Haven't a Clue.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han föddes som Phillip Swan i NewportIsle of Wight, och tog senare sin styvfar Alexanders efternamn Jupitus, när han var 16 år. Förkortningen av hans förnamn till 'Phill' kom sig av hans mors påminnelser av att namnet "Phillip" stavas med två L, något han tog med sig till den kortare formen.

"Jupitus" är en angliserad version av efternamnets ursprungliga form Šeputis. Detta tillskrevs familjen Jupitus av en person på immigrationsverket när de emigrerade till Storbritannien från Litauen 1917.

Jupitus gick i lågstadiet i en skola i Barking och senare i Woolverstone Hall School nära Ipswich som internatelev med hjälp av ett stipendium. Han bor nu med sin fru och sina döttrar i Leigh-on-Sea, Essex.

Jupitus diskuterade sin arachnofobi med författaren och programledaren Suzy KleinBBC Radio 4 programmet I'm Suzy, and I'm a Phobic, vilket visades i januari 2013.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Han började som programledare för sin egen show på BBC GLR 1995, ett regelbundet jobb som varade till 2000. Efter det gjorde han sin första turné i Storbritannien som ståuppkomiker med Jedi, Steady, Go, där man gör en komisk version av Stjärnornas Krig.

Jupitus framträdde på festivalerna i Reading och Leeds 2008. I oktober 2009 blev han en del av West End-ensemblen för musikalen Hairspray, han spelade rollen som Edna Turnblad på Shaftesbury Theatre.[1] 2011 var han med i turnén av Spamalot, där han spelade rollen som Kung Arthur.[2]

Jupitus var med på eventet "I Do To Equal Marriage" vilket firade införandet av samkönat äktenskap i England och Wales i mars 2014. [3]

TV[redigera | redigera wikitext]

Jupitus var en av panelgästerna i första avsnittet av TV-showen Loose Talk 1994. Hans stora genombrott kom 1996 när han var med i BBC Twos frågetävling Never Mind the Buzzcocks som regelbunden lagkapten - han var med i alla avsnitt förutom säsong 25 avsnitt 6. Han är även ofta med i QI som panelgäst.

I december 1999 hade han en huvudroll i Dark Ages, en ITV-komediserie som gör en parodi på de förberedelser (och rädslor) som fanns inför millennieskiftet 1999. Serien utspelade sig i Essex år 999 AD.

Sedan dess första säsong sommaren 2013 har Jupitus spelat Councillor Cowdrey i CITV:s barnprogram Bottom Knocker Street.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]