Portal:Helsingborg

Från Wikipedia
Helsingborgs konserhus
 
Portal:Helsingborg
Lästips om Helsingborg
Intressant artikel
Gustav Adolfs torg
Söder är en stadsdel strax söder om centrum i Helsingborg. Söder tillkom på 1800-talet under Helsingborgs kraftiga expansion. Etableringen av hamnen och järnvägen söderut gjorde att många industrier etablerade sig här och i anknytning till dessa byggdes flera arbetarbostäder. Detta hade som konsekvens att Helsingborg blev väldigt segregerat mellan arbetardelarna i söder och de mer välbemedlade delarna i norr. Den klassiska gränsen mellan de två områdena är Trädgårdsgatan vid Stadsparken.

Segregationen lever vidare idag genom att stadsdelen har blivit ett av Helsingborgs mest invandrartäta områden. Stadsdelen har därför en starkt mångkulturell prägel med flera butiker där man kan köpa råvaror från fjärran länder och restauranger som erbjuder många olika nationalrätter. På söder finner man även gallerian Söderpunkten och Helsingborgs mest centrala badhus, SimhallsbadetLäs mer ...

Intressant person
Greta Magnusson-Grossman
Greta Magnusson-Grossman, född 1 januari 1906 i Helsingborg, död 1999, var en svensk möbelformgivare och arkitekt. Hon var gift med jazzmusikern Billy Grossman.

Magnusson-Grossman var snickarlärling vid Kärnans möbeltillverkningsfirma i Helsingborg och genomgick Högre Konstindustriella skolan vid Tekniska skolan i Stockholm. Magnusson-Grossman etablerade i början på 1930-talet sin egen firma ”Studio” vid Stureplan i Stockholm. Där ritade och producerade hon möbler och inredningsföremål. 1940 lämnade hon Sverige och flyttade tillsammans med maken och orkesterledaren Billy Grossman till Los Angeles. I Kalifornien blev hon på 1940-, 1950- och 1960-talen en förgrundsgestalt i den experimentella arkitekturvärlden. Hennes första villa i Beverly Hills blev ett stort genombrott för henne som arkitekt och publicerades bland annat i tidskriften Arts & Architecture. Läs mer ...

Bilder från Wikimedia Commons
Vill du hjälpa till?

Wikipedia är en fri encyklopedi med öppet innehåll som utvecklas av sina användare – en så kallad wiki. Det betyder att vem som helst, även du, kan redigera vilken artikel som helst, när som helst, genom att klicka på länken ”redigera” som finns längst upp på varje sida.

Helsingborgsportalen är en samlingsplats för artiklar och information om Helsingborg och dess omgivningar. Vill du hjälpa till att utöka informationen om Helsingborg på Wikipedia listas här nedan ett antal områden där förbättringar behövs, samt tips om hur man kan gå till väga.

Artiklar som saknas
Artiklar som behöver förbättras
Önskemål om bilder
Källor och resurser
Hjälp och instruktioner
Visste du att …
det mellan Högasten och Råå fanns en numera försvunnen stadsdel vid namn Valhalla med en befolkning på uppemot 1 500 personer?
efter att Fleninge mölla förstörts i en brand 1960 ersattes den av en likande holländaremölla från Hjälmshult av samma möllebyggare som flyttades intakt de sju kilometerna mellan byarna med hjälp av lastbil?
Helsingborgs första egentliga industriföretag, ett järngjuteri och lerkärlsfabrik, grundandes 1799 av greve Eric Ruuth, och kom därför att kallas Ruuthska bruket?
Artiklar
 
Utvalda artiklar
 
Kategorier
Testa din kunskap om Helsingborg!
Helsingborg på Wikipedias systerprojekt