Portal:Portal 1980-talet/Intro

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.

1980-talet, eller "80-talet", var ett decennium som började den 1 januari 1980 och avslutades den 31 december 1989. Tidsperioden rymde stora sociala, ekonomiska och tekniska förändringar. Den första halvan av decenniet präglas av "kalla kriget" mellan NATO:s och Warszawapaktens medlemsstater. Den ökade spänningen är ett resultat av Sovjetunionens militära invasion i Afghanistan i december 1979. I sviterna av Iranska revolutionen 1979 och Oljekrisen 1979 fortsätter 1970-talets lågkonjunktur i västvärlden de första åren in på 1980-talet.

Den andra halvan, från 1985 då den mer reformvänlige Michail Gorbatjov väljs till ordförande i Sovjetunionens kommunistparti, präglas av politisk avspänning mellan stormakterna. Det rustas ned, och 1988 sluts många fredsavtal efter flera krig runtom i världen. Världsklimatet blir lugnare, och reformerna i Sovjetunionen leder till kommunistregimernas fall i flera östeuropeiska stater 1989, året då Berlinmuren rivs. Ekonomiskt svänger konjunkturerna i västvärlden uppåt, och högkonjunkturen kallas det "glada 1980-talet".

Tekniskt och kulturellt representerade 1980-talet också en viktig övergång då datoranvändning inte längre bara användes i näringslivet och den akademiska världen utan även i hemmet med tillkomsten av den personliga datorn, tillsammans med tillväxten av programvaruindustrin, banar detta väg för World Wide Web, Internet.