Hoppa till innehållet

Portal:Salem/Arkiv

Från Wikipedia

Artiklar[redigera | redigera wikitext]

Artiklarna som listas här nedan har varit aktuell artikel på Salemportalens huvudsida.

2011[redigera | redigera wikitext]

Januari:

Motivet på Salems kommunvapen utgår från ett historiskt häradssigill. Vapnet utgörs av "i fält av guld tre gröna murgröneblad, ordnade två och ett, samt därunder en av en vågskura bildad grön stam, belagd med en fisk av guld med röda fenor".

Artikel: Salems kommun

Salems socken hette från början Slæm, ett namn som förmodligen har bildats av dialektala ord för "slån" och "hem" (boplats, gård), men namnet justerades på 1500-talet till Salem. Kommunen ligger på halvön Södertörn i södra Storstockholm, mellan Botkyrka, Ekerö och Södertälje.

Kommunens centralort är Rönninge, där bebyggelsen växte fram kring järnvägsstationen. 1915 bildade orten med 975 invånare ett municipalsamhälle som upplöstes 1957. I samband med Kommunblocksreformen 1962-1974 ville inte Salem uppge sin självständighet, men 1974 gick Salem upp i Botkyrka kommun, men Salem återuppstod som egen kommun 1 januari 1983.

Ortsnamnet Slaem nämndes första gången 1283, i ett brev från kung Magnus Ladulås. Senare ändrades namnet till Slem. Det nuvarande namnet Salem är känt sedan 1556, men började användas allmänt först under 1600-talet.

I samband med planeringen för Norsborgs vattenverk med tillhörande vattentäkter köpte Stockholms stad 1899 det dittills största markområdet utanför tullarna. I ett slag förvärvade man egendomarna Bergaholm, Fågelsta, och Vällinge i Salem samt Norsborg och Sturehov i Botkyrka socken. Tillsammans utgjorde dessa en jordareal på cirka 3 000 hektar. Med köpen 1903 och 1908, där bland annat Skårby gård ingick fick man även kontroll över stränderna runt Bornsjön. Sedan dess har området förvaltats av Stockholm Vatten och dess föregångare.