Portaldiskussion:Medeltiden

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Jag tänkte att någon av bilderna under Armborst hade passat in i vapensektionen i portalen, men de har ju vita bakgrunder, det blir inte så snyggt... Dessutom är de så avlånga, får det inte att bli snyggt, nån som kan ge sig på att få in någon av dem på ett snyggt sätt? Den bästa är nog den med mannen som håller i ett armborst. /ElGrillo 29 maj 2005 kl.02.01 (CEST)

Bra idé ser bra ut tycker jag. Möjligen skulle man kunna öka pa texten genom att ändra rubriken fran vapen till krigsföring, eller vapen och krigsföring ed, da gar det att plocka in kavalleri mm, och med mer text gör det inte sa mycket att bilden är avlang?Dan Koehl 29 maj 2005 kl.02.10 (CEST)

Mmm, låter klokt, mycket krigsföring uppfanns ju under den tiden, tidigt krut, musköter (iofs vapen), kavalleri, etc. Bilden blev snygg nu, tänkte inte på att man kunde högerställa, och det blir nog bättre också om man fyller på den. Har mer intresse av den typen av historia och inte av att rabbla gubbar som du kanske märkt ;) /ElGrillo 29 maj 2005 kl.03.03 (CEST)

Häxprocesser[redigera wikitext]

Funderar lite på "häxprocessektionen", är det bara jag som upplever att den är lite tidigt placerad historiskt, hör de verkligen medeltiden till? / Elinnea 29 maj 2005 kl.03.04 (CEST)

Var det inte snarare så att det var till Sverige häxerianklagelser etc kom senare än till resten av Europa, vilket har gjort att de i Sverige kom efter medeltiden men i övriga Europa under medeltiden? /ElGrillo 29 maj 2005 kl.03.20 (CEST)
Du har helt rätt, måste varit så jag tänkte för jag associerar nog dem till främst 16-1700-tal, och frågade istf. att tänka efter/läsa på (att typiskt trötthetstecken...ursäkta mig). Tack för ditt svar iaf! / Elinnea 29 maj 2005 kl.09.04 (CEST)

Kätteriprocesser är mer medeltid för svensk del. Det finns ju inte så många sådana heller förstås. Vi har uppkäftig bonde i Gottröra som i början av 1300-talet offentligt förnekade Transsubstantiationsläran och ett par gubbar som stal i kyrkor och tjänade Oden. Så mycket mer är det inte.Gregers 29 maj 2005 kl.16.12 (CEST)

Hmm, tunnt med häxor blir det nog, fast ju det är gar att belysa vad som hände i övriga europa. jag ser där nu tva boxar, en om ordnar och den till höger om häxor.
kanske vore det mer relevant att döpa om ordnar till kristendomens intag e.d. och lata högra boxen fyllas av nordisk mytologi och hedendom etc? Eller tvärtom för den som vill läsa kronologiskt fran vänster till häger?

Dan Koehl 29 maj 2005 kl.16.25 (CEST)

Ingen verkar opponera sig, sa jag prövar. Dan Koehl 1 juni 2005 kl.11.41 (CEST)

Medeltida byggnadsverk?[redigera wikitext]

Funderar på om man skulle kunna ha en sektion för medeltida byggnadsverk, kanske de som är världsarv eller ngt? Notre-Dame-katedralen i Tournai, Roskilde domkyrka, Katedralen i Chartres, Katedralen i Amiens, Katedralen i Reims, Urnes stavkyrka, Towern, Westminster Abbey, etc. Och kanske en sektion för städer som grundades/fick statsrättigheter under medeltiden? Istället för att Islam har en helt egen rubrik, Muhammed borde man flytta upp till andliga personer skulle man kunna ha en rubrik för "Medeltiden utanför Europa" eller ngt liknande eftersom portalen nästan helt och hållet saknar detta? / Elinnea 29 maj 2005 kl.09.43 (CEST)

Det blev bra att lägga dem under Samhälle/arkitektur. Undrar lite över musik, den länkar ju till stora musikartikeln där inget direkt nämns om medeltiden, är det då kanske bättre att ha en röd [[medeltida musik|musik]], [[musik under medeltiden|musik]] istället?

Urval till portalen[redigera wikitext]

Kanske vatten över huvudet, men vore det inte lättare om vi hade två portaler, en för Sverige och en för resten av världen? Det blir en betoning på svenskar som inte blir riktigt riktig, och dessutom skulle man på så sätt kunna exempelvis ta med de första böckerna som trycktes på svenska, Bok om Djävulens frästelse, och sådant som inte är relevant ur ett globalt perspektiv men som det finns en massa artiklar om. De svenska medeltida kungaätterna är inte lika kända som de kontinentala - hur ska man välja vilka som ska vara med? Alltså: det är synvinkeln till urvalet till portalen jag är ute efter. Dessutom borde tidsintervallet uttryckas .//--IP 29 maj 2005 kl.11.21 (CEST)

Tror det finns fördelar med att portalen halls atminstone europeisk. Alltför länge har vi sverige räknat medeltid fran 800-1523 och det är bra signal till portalbesökare att vi inlemmas i europeiskt perspektiv. Utanför sverige ifragsätter ingen att medeltiden var ca 455 till ca 1450, bara i serige könalr vi till det. Men visst kunde vi ha tva, en för svensk medeltid och en för europeisk. Den nuvarande portalen har iofs inte ens existerat i ett dygn...?

Som portal tror jag inte man skall länka för mycket till detaljer som ätter mm. Jag tycker portalen visar pa att vi saknar artiklar som litteratur under medeltiden tex, där mer detaljerat olika verk listas. Vi saknar den typen av mer generella artiklar. Däremot finns ju nagra viktiga exempel, i form av folk och fä? Dan Koehl 29 maj 2005 kl.11.33 (CEST)

Dan om du vill ändra den så kallade normalvetenskapen vad gäller historia så får du skriva en bok i stället. Vikingatiden ingår inte - och jag upprepar INTE - i medeltiden.//--IP 29 maj 2005 kl.12.37 (CEST)

Där har du nog inte helt rätt i, IP. jag hävdar att den självklart INGAR i medeltiden. Medeltiden räknas internationellt fran västroms fall ca 450 till östroms ca 1450. Vikingatiden mellan 800-1066. Dessutom har synen pa vikingar ofta varit sa mossig, dels har de missupfattats till att vara allt pa 2 ben fran skandinavien, och dels ser man plundring och piratverksamhet mer och mer i ett europeiskt perspektiv, som inte nödvändigtvis alltid anknyter till skandinavien. Dan Koehl 29 maj 2005 kl.12.42 (CEST)

Den svenska medeltiden inträffar lååååångt senare än den kontinentala. Se Sverige under vikingatiden. Den svenska medeltiden börjar när vikingatiden slutar. Detta är NPOV. Det finns ingen global tidsintervall för alla länder.//--IP 29 maj 2005 kl.12.45 (CEST)

jag är ledsen IP, det du talar om är det som min fröken lärde mig pa sextiotalet, det där är mossa. Ryck upp dig fran gammal svenskt sett att islora var historia, du som sa generöst döper folk till göticister. Visst kan du starta en diskussion och ett nytt världskrig kring detta, jag lovar att gräva rikt ur argument varför svenska wikipedian inte behöver mala in sig i sitt eget hörn. Till slut kan wikin bli ett enda kladdigt forum.

jag ger dig nu 2 länkar. 1 informativ och 1 provocerande:

Dan Koehl 29 maj 2005 kl.12.53 (CEST)

1.Var står det att vikingatiden tillhör medeltiden? 2. Lycka till. Det är inte jag. Jag skrev min första artikel med hedvig Charlotta Nordenflycht. Då var mitt IP-nummer ännu 213.101.osv. Det hade jag även när jag skaffade mig ett konto i december. Dan nu lägger du av med dina nationalistiska skönskrivningar. Jag menar det. Du är en ökänd klåpare enligt andra forum - tänk på ditt rykte.//--IP 29 maj 2005 kl.13.04 (CEST)

IP jag far trollvarning nu...jag förmodar att vi inte längre diskuterar om ar 800 e.Kr.-1066 e.Kr. innefattas av tiden 467 e.Kr.- 1450 e.Kr. utan vi skall ha en jobbig, störig och ljudlig diskussion igen, är det sa? Portalen skall nu definitivt göras SVENSK och följa vad tanter sa till elever i skolan pa sexto och sjuttiotalet? Att portalen redan är länkad till tyska medeltidsportalen och att det är skapmat att sverige tagit klivet och inlemmar sig i ett europeisk perspektiv under medeltiden det vill du söndra? Är det därför du ville spalta upp i svensk och utlänsk medeltid, för att försvara att perspektiven gar ihop? Levde Karl den store pa medeltiden eller vikingatiden? Dan Koehl 29 maj 2005 kl.13.12 (CEST)

de svenskar som följde med pa Knut den stores tag till england och mottog Danagäld, var de i sverige pa vikingatiden, och sedan i Danmark sa ställde de om i klockarna till medeltid? Eller var det bara de som de plundrade som levde i medeltid, och de levde hela TIDEN i vikingatid? Dan Koehl 29 maj 2005 kl.13.22 (CEST)

Dan åberopa en auktoritativ källa som stödjer din åskådning. Ingen gör det. Återigen. Detta är inte första gången du hittar på vad som är rätt Dan. //--IP 29 maj 2005 kl.13.46 (CEST)

IP. Medeltiden räknas mellan Antiken och Renässansen, och är inte en exakt tidsperiod, men citat:idsperiod mellan antiken och nyare tiden. Inom europeisk historia brukar man se medeltiden som perioden mellan Västroms och Östroms fall, det vill säga ungefär 500-talet (eller år 476) till 1500-talet (år 1453 då Konstantinopel föll i turkarnas händer).

Medeltiden delas ofta in i tidig medeltid (ca 500-900-talet), högmedeltiden (ca 1000-1300-talet) och senmedeltiden (ca 1300 och 1400-talet). Källa: artikeln Medeltiden här pa wikipedia.

Fraga: Hur manga distansminuter utanför sveriges kust anser du att vikingatiden övergick i medeltiden ar 930? jag nekar inte till att man talar om vikingatiden, men självfallet faller den under medeltiden. Detta är anledningen till att jag tycker bör belysa den bättre pa medeltidsportalen. Dan Koehl 29 maj 2005 kl.13.57 (CEST)

Självfallet är det så, nån indelning av en tidsperiod i olika nationella förehavanden kommer inte att bidra till kunskapen om medeltiden. Snarare kommer man att göra det svårare att lära sig mer. Medeltidsentusiaster över hela världen, sverige inräknat, inom SCA anser att det är 450(500)-1500(1600) som är medeltiden. Det är i organisationens intresse att vara så historiskt korrekt som möjligt, detta fungerar inte som någon fakta men det kan åtminstone ses som någon consensus. Jag är ganska säker på att man kan gå in på fornsalen på gotland och få ungefär samma svar där. Det är ju känt att gotland ingick i hansan och på så vis hade ytterst starka relationer till omgivande regioner. Även tidigare under den s.k. vikingatiden företog man en hel del handelsresor (företrädesvis) till öst vinland osv. Högst samnnolikt är den historia vi även känner idag alltför segregerad (om man nu gillar populära ord). Den historieskildring vi känner idag skiljer sig dock markant även från den som bland annat jag lärde mig 90-talet.

Karcih 23 oktober 2010 kl. 16.55 (CEST)[svara]

Folkvandring, kolonisation och plundring[redigera wikitext]

Bytte "annat" till Folkvandring, kolonisation och plundring som fortfarande kan innesluta folkvandring och vikingatag men även svälja mer, där vikten läggs vid aktiviter borta fran hemmet. Kanske borde upptäcktsfärder läggas där ocksa? (ofta var dessa nämnda aktiviter svar att skilja fran varandra, deras gränser var inte alltid sa klara. Dan Koehl 29 maj 2005 kl.17.21 (CEST)

Medeltiden idag[redigera wikitext]

Funderar på om man kan lägga till flera arrangemang om medeltiden. Tänker närmast på de pågående Medeltidsdagarna i Lund. Väsk 29 maj 2005 kl.16.32 (CEST)

Visst, tänkte själv på Margaretadagarna i Skanör-Falsterbo, men det evenemanget verkar ju läggas ner nu eftersom det blev för dyrt... /ElGrillo 29 maj 2005 kl.16.35 (CEST)
Är de utklädda till vikingar :)? Kan ni inte hjälpa mig rensa mallen på Dans temporala spekultaions-NPOV?//--IP 29 maj 2005 kl.16.47 (CEST)

Vad saknas[redigera wikitext]

  • mer hedendom, asatro, nordisk mytologi
  • ting och lagsagor förefaller de ine lägga stor vikt vid i tyskland. Tycker detta saknas nu.
  • islam byts till medeltiden utanför europa (Fixat)
  • konst och hantverkets utveckling under medeltiden --Damast 16 juni 2005 kl.23.35 (CEST)
  • Det finns tillräckligt många svenska SCA anslutna föreningar så att man skulle kunna ha ett helt fält(med vinröd bård) där.

Mallen {{Medeltidsönskningar}} har flyttats till Portal:Medeltiden/Medeltidsönskningar. Den används precis som tidigare genom att skriva {{Portal:Medeltiden/Medeltidsönskningar}}
/Lokal Profil 15 augusti 2006 kl. 23.11 (CEST)[svara]

Nya artiklar[redigera wikitext]

Rutan för nya artiklar bör tas bort då ingen uppdaterar dem. 2007 är ju inte direkt nytt. Karcih 6 februari 2011 kl. 19.22 (CET)[svara]

Jag lägger in några nya artiklar. Dan Koehl (diskussion) 4 april 2014 kl. 05.49 (CEST)[svara]