S:t Boris och Glebs kyrka

Från Wikipedia
För Heliga martyrerna Boris och Glebs ortodoxa kyrka i Jurowlany, se Heliga martyrerna Boris och Glebs ortodoxa kyrka.
S:t Boris och Glebs kyrka
Царква Св. Барыса і Глеба
Kyrka
S:t Boris och Glebs kyrka i juli 2021.
S:t Boris och Glebs kyrka i juli 2021.
Land Belarus Belarus
Region Hrodna voblasts Hrodna
Ort Hrodna Hrodna
S:t Boris och Glebs kyrka 1897.
S:t Boris och Glebs kyrka 1897.
S:t Boris och Glebs kyrka 1897.

S:t Boris och Glebs kyrka (belarusiska: Царква Св. Барыса і Глеба) är en kyrkobyggnad belägen i staden Hrodna i Hrodna voblast i Belarus. Den är den äldsta bevarade byggnaden där.

Kyrkan är uppkallad efter bröderna Boris och Gleb.

S:t Boris och Glebs kyrka är den enda monumentala byggnaden från den svartryska arkitekturen och skiljer sig från andra östortodoxa kyrkor genom omfattande användning av polykroma fasettskurna stenar i blå, gröna och röda nyanser arrangerade så att de bildar kors eller andra figurer på kyrkans murar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

S:t Boris och Glebs kyrka byggdes före 1183 och var helt intakt (avbildades på 1840-talet av Michał Kulesza) fram till 1853 då södra muren föll samman på grund av dess utsatta läge invid Njemens höga flodbank. Under restaureringsarbetena upptäcktes fragment av 1100-talsfresker i absiden.

Rester av fyra andra kyrkor i samma stil, dekorerade med kannor och färgade stenar istället för fresker har upptäckts i Hrodna och Vaŭkavysk. De har samtliga daterats till skiftet mellan 1100-talet och 1200-talet liksom lämningarna av den första stenpalatsen Hrodnas gamla slott.

2004 sattes kyrkan upp på Belarus tentativa världsarvslista.[1]

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Exteriör[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan är krönt med en central kupol som hålls uppe med sex cirkulära pelare. Exteriören är tydligt markerad med pilastrar med avrundade hörn liksom själva byggnaden.

Interiör[redigera | redigera wikitext]

Kyrkans narthex har en empor som nås genom en smal trappa i västra muren. Två andra trappor har påträffats i murarna vid sidan om sidoabsiderna; deras användning är inte helt känd. Golvet kantas av keramiska plattor som applicerats i dekorativa mönster.

Interiören kantades med ett otal inbyggda kannor, som i östortodoxa kyrkor vanligen fungerade som resonanslådor men i detta fall var de till för att producera dekorativa effekter. Av denna anledning har mittskeppet aldrig bemålats.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]