Slaget vid Sankelmark

Från Wikipedia
Slaget vid Sankelmark
Del av Dansk-tyska kriget

Soldater ur det danska 1:a infanteriregementet i strid med österrikiska trupper, samtida träsnitt.
Ägde rum 6 februari 1864
Plats Mellan Sankelmark och Oversø
Resultat Strategiskt dansk seger, danska reträtten tryggad
Stridande
Danmark Danmark Kejsardömet Österrike Österrike
Befälhavare och ledare
Danmark Peter Frederik Steinmann
Danmark Max Müller
Kejsardömet Österrike Ludwig Karl Wilhelm von Gablenz
Styrka
1 brigad 2 brigader
Förluster
53 döda
157 sårade
553 tillfångatagna
95 döda
311 sårade
27 saknade

Slaget vid Sankelmark ägde rum den 6 februari 1864 under dansk-tyska kriget. Efter utrymningen av Danevirke var den danska armén på reträtt mot försvarsverken vid Dybbøl, när eftertrupperna i 7:e brigaden fick stridskontakt med förföljande österrikiska förband. I den följande striden lyckades de danska trupperna hejda österrikarna, och på så viss trygga den övriga arméns reträtt.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Trots att ha slagit tillbaka de preussiska anfallet i slaget vid Myssunde beslutade sig den danske överbefälhavaren, Christian de Meza, att utrymma Danevirke den 4 februari. Genom stark kyla och tungt snöfall förföljde tyska styrkor den retirerande danska armén. Den 6 februari kom de österrikiska förtrupperna i kontakt med de danska soldater som avdelats för att täcka reträtten.

Slaget[redigera | redigera wikitext]

Den danska styrkan gick genast till motanfall och lyckades, trots det hårda vädret, att hejda österrikarna. Under hårda strider gjorde österrikarna flera fruktlösa försök att bryta igenom de danska ställningarna. Slaget rasade sedan till mörkrets inbrott utan någon klar segrare. Under den följande natten drog sig de danska trupperna tillbaka från stridsområdet och återförenade sig med resten av armén.

Följder[redigera | redigera wikitext]

7:e brigadens framgångsrika försvarsstrid bidrog till att den danska reträtten mot Dybbøl tryggades. Reträtten kom dock som en chock för den danska allmänheten, varför de Meza omedelbart avskedades som befälhavare.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]