Hoppa till innehållet

Sport på Grönland

Från Wikipedia

Sport på Grönland utövas av vart tredje skolbarn i åldern 11-17 år som är fysiskt aktivt minst en timme dagligen.[källa behövs]

Möjligheterna till nationellt tävlingsutbyte begränsas av klimatet och de geografiska avstånden mellan de spridda byarna längs den grönländska kusten, som kräver flygtransporter.

Olika sporter[redigera | redigera wikitext]

Längdåkning på skidor var länge den dominerande idrottsgrenen i Grönland. Traditionella idrotter som draghundssport och kajakrodd har också hög status. I takt med att idrottshallar vuxit fram i de flesta byarna i landet har man dock fått konkurrens av andra sporter. Den populäraste inomhusidrotten är handboll medan fotboll numera är den utomhussport som har flest utövare.

Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiat[redigera | redigera wikitext]

Grönlands Idrottsförbund, Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiat (KNTF) bildat 1953, består av nio specialidrottsförbund med över 200 klubbar och 15 000 medlemmar. KNTF ordnar grönländska mästerskap och ansvarar för Grönlands deltagande i de Arktiska vinterspelen. Förutom de ovan nämnda sporterna organiserar man badminton, volleyboll, bordtennis, taekwondo och karate.

Källor[redigera | redigera wikitext]