Hoppa till innehållet

8-ball

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
ett biljardbord sett snett från ovan där en trekant med 15 bollar syns skarpt samt spår från var boll utstrålade i alla riktningar som sedan studsar mot bordets insida
Långtidsexponerad bild av sprängning i 8-ball

8-ball är den vanligaste typen av biljard. För att kunna spela 8-ball behöver man ett set bollar som innehåller en köboll och 15 andra bollar, numrerade från 1-15. Bollarna numrerade 1-7 benämns som låg serie, medan bollarna 9-15 benämns som hög serie. En spelare "väljer" serie genom att med en korrekt stöt sänka en boll från denna.

Andra (i folkmun) populära namn på låg/hög serie är hela/halva som är mer vanligt i Sverige, eller spots/stripes (från engelskan. Själva spelet 8-ball kallas ibland också för "spots and stripes").

8-ball är ett dessängspel vilket innebär att spelaren före varje stöt måste avisera vilken boll han har för avsikt att sänka, och i vilket hål. Om detta inte fullföljs är stöten förvisso korrekt, men turen går över till motspelaren.

Spelets mål är att först sänka en av bollserierna 1-7 eller 9-15, samt därefter sänka boll nummer 8.

Spelare förlorar om

  • boll nummer 8 görs i en felstöt (undantag: om boll nummer 8 sänks i sprängningen läggs den åter upp på fotpricken och spelet fortsätter).
  • boll nummer 8 görs samtidigt som den sista bollen i den egna serien.
  • boll nummer 8 hoppar av bordet.
  • boll nummer 8 görs i fel hål.
  • boll nummer 8 görs innan bollarna i den egna serien är gjorda.
  • Om man bara har den svarta bollen kvar och man stöter mot den och missar hålet men får in den vita bollen så förlorar man direkt.

Externa länkar