Hoppa till innehållet

AMD K8

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

AMD K8 är en processorarkitektur som togs fram 2003 av AMD. Arkitekturen bygger vidare på K7-arkitekturen från AMD, vilken kunde utföra väldigt många instruktioner per klockcykel, även kallad IPC.

K8 förde med sig en hel del nyheter. AMD integrerade en minneskontroller i processorn som körs på samma klockfrekvens som processorn, vilket gör att en extremt låg accesstid till datorns RAM-minne uppnås. Det resulterar i att data som ligger i RAM-minnet kan exekveras fortare och prestandan förbättras. Detta är inte bara en bra lösning genom att det ökar prestandan, utan det får processorn att öka i prestanda oproportionellt, vilket är positivt inom prestandaskalning. Orsaken är att arkitekturen ständigt skjuter i klockfrekvens, liksom minneskontrollern, vilket gör att processorns minneshantering blir snabbare och snabbare.

Så kallad hypertransport introducerades också med K8-arkitekturen. Hypertransport tillåter processorn att kommunicera med övriga komponenter i datorn och även andra processorer i multiprocessorsystem, oberoende av något annat. Hypertransport är extremt snabbt och är helt oberoende av processorns FSB, vilket sparar minnesbandbredd och ger högre minnesprestanda.

En annan stor nyhet i K8-arkitekturen är x86-64 som AMD tog fram och kallar AMD64. Detta tillåter AMD:s 64-bitars processorer att exekvera 32-bitars kod samtidigt med 64-bitars kod.

Andra nyheter som introducerades var snabbare FSB och nya instruktionsuppsättningar. Den senaste "E"-versionen av K8, som är byggd kring 90nm sSOI tillverkningsprocess, har SSE, SSE2 och SSE3.

K8-arkitekturen är mycket energisnål och utvecklar väldigt lite värme.

AMD:s processorer Athlon64, Athlon64 FX, Athlon64 X2, Opteron och Turion64 bygger på K8-arkitekturen.