Cortenstål

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flerfamiljshus med fasad i cortenstål, Främlingsvägen i Midsommarkransen, södra Stockholm, byggt 2013

Cortenstål är ett svetsbart rosttrögt konstruktionsstål. Sträckgränsen är cirka 340 N/mm2. Cortenstålen har låg halt av krom och koppar vilket gör dem trögrostande. Corten förekommer i två varianter med olika sammansättning. Corten A, som har förhöjd fosforhalt, tillhandahålls normalt i dimensioner upp till 13 mm, ibland upp till 75 mm. Corten A finns också som kallvalsad tunnplåt. Corten B görs i dimensionerna 13 till 100 mm.[1]

Corten är en stållegering som i första hand används till värmeledningspannor, plåtkaminer och rökrör (skorstenar). Stålet är beständigt mot höga temperaturer och storleksförändrar sig inte lika mycket som vanligt stål vid temperaturförändring. Det rostar dessutom långsammare än vanligt stål. Den största skillnaden i mottagligheten för rostangrepp mellan cortenstål och andra stållegeringar är just i samband med eldstäder.

Till skillnad från gjutjärn, som också med fördel kan användas nära eldstäder, kan cortenstål levereras i tunna plåtdimensioner, och det kan svetsas och bockas till olika plåtkonstruktioner utan att spricka.

Andra användningsområden för stålet är till exempel containrar, vissa husfasader och konstverk, där man vill ha ett stål som visserligen rostar, men som är tillräckligt motståndskraftigt för att inte rosta sönder. Cortenstålet har under 2000-talet blivit allt populärare inom landskapsarkitekturen som stödkanter till planteringar och liknande, just på grund av sina rostbeständiga egenskaper.

Kännetecknande legeringsämnen för cortenstål är koppar, fosfor, nickel och 1,2 % krom.

Cortenstål är ett varumärkesord, vilket kommer från det av United States Steel Corporation ägda varumärket COR-TEN.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källa[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Handboken Bygg, Material, produkter och arbetsteknik. M08:22. 1984. ISBN 91-38-06079-5.