Cortenstål

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flerfamiljshus med fasad i cortenstål, Främlingsvägen i Hägersten, byggt 2013.

Cortenstål eller corténstål, också benämnt "rosttrögt stål", är en stållegering som i första hand används till värmeeldningspannor, plåtkaminer och rökrör (skorstenar). Stålet är beständigt mot höga temperaturer och storleksförändrar sig inte lika mycket som vanligt stål vid temperaturförändring. Det rostar dessutom långsammare än vanligt stål. Den största skillnaden i mottagligheten för rostangrepp mellan cortenstål och andra stållegringar är just i samband med eldstäder.

Till skillnad från gjutjärn, som också med fördel kan användas nära eldstäder, kan cortenstål levereras i tunna plåtdimensioner, och det kan svetsas och bockas till olika plåtkonstruktioner utan att spricka.

Andra användningsområden för stålet är till exempel containrar, vissa husfasader och konstverk, där man vill ha ett stål som visserligen rostar, men som är tillräckligt motståndskraftigt för att inte rosta sönder. Cortenstålet har under 2000-talet blivit allt populärare inom landskapsarkitekturen som stödkanter till planteringar och liknande, just på grund av sina rostbeständiga egenskaper.

Kännetecknande legeringsämnen för cortenstål är koppar, fosfor, nickel och 1,2 % krom.

Cortenstål är ett varumärkesord, vilket kommer från det av United States Steel Corporation ägda varumärket COR-TEN.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]