ESB

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
För ölsorten, se Fuller's ESB.
ESB

ESB, Enterprise Service Bus, kombinerar meddelandehantering, transformering, säkerhet och transaktioner för att skapa en applikationsmässig infrastruktur byggd på Web Services. SOA-arkitekturen stöds genom att ESB implementerar SOAP, WSDL och eventuellt UDDI.

De viktigaste funktionerna för en ESB är:

Meddelandetransformering – Transformering av data från proprietära dataformat till ett gemensamt XML-baserat format som kan förstås av båda sändande och mottagande applikationer.

Innehållsbaserad dirigering – Bestämning av ett meddelandes destination baserat på dess innehåll, vilket befriar den sändande applikationen från att känna till alla tänkbara mottagare.

Publicering och prenumeration – En händelsedriven modell som bygger på att en händelse som inträffar i en viss applikation får en annan händelse att inträffa i en annan applikation.

Säkerhet – Ett ramverk för att möjliggöra säkra överföringar av meddelanden mellan applikationer i ett distribuerat system.

Transaktioner – Möjlighet till att utföra transaktioner som är både asynkrona och synkrona.

Exempel på ESB-plattformar

  • ECxgate [Client Computing]
  • WSO2 Enterprise Integrator [1]

Se även

Källor