Extensible Firmware Interface

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) är en ersättare till det nu något åldrade BIOS som finns i de flesta datorer. EFI gör det möjligt att lägga till och utveckla en rad funktioner som inte är möjligt med ett vanligt BIOS. Tekniken är framtagen av Intel och används bland annat av Apple sedan januari 2006. EFI har varit möjlig att använda tillsammans med Linux sedan år 2000. EFI har kritiserats för att inte vara en öppen standard då koden är upphovskyddad och ej allmänt tillgänglig. MSI lanserade under hösten år 2008 tre moderkort med UEFI.[1][2]

Microsoft låser moderkort[redigera | redigera wikitext]

Red Hat-utvecklaren Matthew Garrett tog i sin artikel "UEFI secure booting" (UEFI säkerhetsstart) upp farhågorna att UEFI "secure boot" (säkerhetsstart) funktionen kan påverka Linux (maskiner med Microsofts Windows 8 logo med säkerhetsstarts funktionen påslagen och som levereras med endast OEM och Microsoft nycklar inte kommer att kunna starta en generell Linux kopia).[3][4] Som svar så fastslog Microsoft att kunder kan slå av säkerhetsstart (secure boot) funktionen i UEFI gränssnittet.[5][6] Farhågor kvarstod emellertid att en del OEM kommer att utelämna den möjligheten i deras datorer. Senare rapporterades det att Microsoft uppenbarligen hindrade att möjligheten implementerades för att slå av säkerhetsstart på ARM baserade datorer.[7][8]

Joshua Gay från Free Software Foundation (FSF) uttryckte farhågor om säkerhetsstarten "secure boot" implementationen till UEFI och FSF deklarerade i ett offentligt uttalande öppet för underskrift som fastslår att:

Vi, som skrivit under, uppmanar alla datortillverkare som implementerar UEFI's så kallade "Secure Boot" att göra det på ett sätt som gör det möjligt för fria operativsystem att installeras. Att respektera användarnas frihet och verkligen skydda säkerheten för användarna, tillverkare måste antingen tillåta datorägare att deaktivera startrestriktioner, eller tillhandahålla ett bergsäkert sätt för dem att installera och använda fria operativsystem som de väljer. Vi förbinder oss att varken köpa eller rekommendera datorer som tar bort denna kritiska frihet från användarna, och vi kommer aktivt att uppmana i våra gemensskaper att undvika sådana inlåsta system. (översatt från engelska)

I december 2011, släppte Microsoft ett dokument om certifiering av hårdvara om OEM produkter, "Windows Hardware Certification Requirements" (Windows hårdvaru certifikationskrav)[9] som bekräftar att de avser att bannlysa möjligheten att installera alternativa operativsystem på ARM-baserade enheter som kör Microsoft Windows 8. Dokumentet insisterar på krav att x86 och x86-64 enheter skall ha "Secure UEFI" (säker UEFI) påslaget. De tillåter möjligheten att anpassat säkerhetsstartsläge eller deaktivering av säkert startprocedur på ARM enheter inte kommer att vara kompatibelt med att köra Microsoft Windows.[7]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ sweclockers.com - Första moderkortet med EFI, 2008-07-16
  2. ^ Review bit-tech.net - MSI Click BIOS - Evaluating UEFI, 2009-01-11
  3. ^ Garrett, Matthew. ”UEFI secure booting”. http://mjg59.dreamwidth.org/5552.html. Läst 20 september 2011. 
  4. ^ Garrett, Matthew. ”UEFI secure booting”. http://mjg59.dreamwidth.org/5850.html. Läst 23 september 2011. 
  5. ^ . The Register. 23 September 2011. http://www.theregister.co.uk/2011/09/23/ms_denies_uefi_lock_in/. Läst 24 september 2011. 
  6. ^ ”Protecting the pre-OS Environment with UEFI”. Microsoft. 22 September 2011. http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/09/22/protecting-the-pre-os-environment-with-uefi.aspx. Läst 24 september 2011. 
  7. ^ [a b] ”Microsoft confirms UEFI fears, locks down ARM devices - SFLC Blog - Software Freedom Law Center”. Softwarefreedom.org. 2012-01-12. http://www.softwarefreedom.org/blog/2012/jan/12/microsoft-confirms-UEFI-fears-locks-down-ARM/. Läst 6 mars 2012. 
  8. ^ ”Is Microsoft Blocking Linux Booting on ARM Hardware? - Open Enterprise”. Blogs.computerworlduk.com. http://blogs.computerworlduk.com/open-enterprise/2012/01/is-microsoft-blocking-linux-booting-on-arm-based-hardware/index.htm. Läst 6 mars 2012. 
  9. ^ http://download.microsoft.com/download/A/D/F/ADF5BEDE-C0FB-4CC0-A3E1-B38093F50BA1/windows8-hardware-cert-requirements-system.pdf