Flamsteedbeteckning

Från Wikipedia
Version från den 13 mars 2013 kl. 06.48 av Addbot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 26 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q111116Wikidata)

En Flamsteed-beteckning är en beteckning för stjärnor som mycket påminner om Bayer-beteckningar förutom att de använder siffror istället för grekiska bokstäver. Varje stjärna tilldelas ett nummer och den genitiva formen av det latinska namnet på stjärnbilden den tillhör. Flamsteed-beteckningen innehöll 2 554 stjärnor.

Siffrorna var ursprungligen sorterade i ordning efter ökande rektascension inom varje stjärnbild, men på grund av effekten av precession är dessa nu något ur ordning på vissa ställen. Denna metod av att tilldela namn till stjärnor uppträdde först i en preliminär version av John Flamsteeds Historia coelestis Britannica som publicerades av Edmond Halley och Isaac Newton år 1712 utan Flamsteeds medgivande. Den slutliga versionen av Flamsteeds katalog publicerades 1725 efter hans död utan några nummerbeteckningar.

Flamsteed-beteckningen vann popularitet genom hela 1700-talet och används fortfarande om inga Bayer-beteckningar finns. Men där en Bayer-beteckning har fastställts används denna närmast exklusivt. Exempel på välkända stjärnor som vanligen refereras till med deras Flamsteed-beteckning är 51 Pegasi och 61 Cygni.

Det finns exempel på stjärnor som bär Flamsteed-beteckningar för stjärnbilder som de inte ligger, precis som är fallet för Bayer-beteckningarna, på grund av att de gjordes innan de moderna gränserna för stjärnbilderna ritades upp. Det bör också noteras att Flamsteeds katalog bara behandlade stjärnor synliga från Storbritannien och att stjärnor på den sydligaste delen av himlen därför sällan har en Flamsteedbeteckning. Två undantag från detta är den globala stjärnhopen 47 Tucanae och den närliggande stjärnan 82 Eridani, som fick sina namn i en katalog över den södra hemisfären, Uranometria Argentina, av Benjamin Gold.

Vissa poster i Flamsteed-katalogen är felaktiga. Till exempel observerade Flamsteed planeten Uranus år 1690 men lade inte märke till att det var en planet och noterade den i sin katalog som "34 Tauri".

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.