Hoppa till innehållet

Fransk skruv

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Fransk skruv

En fransk skruv är en grov skruv med sexkantsskalle[1] och grova gängor. Används främst när konstruktionsdetaljer ska monteras på träkonstruktioner eller i betong. Fransk skruv finns i flera sorters material och ytbehandlingar, så som varmförzinkat eller rostfritt. Den franska skruven finns numera även med en flänsbricka under sexkantsskallen för ökad friktion i det underliggande materialet.

Fransk skruv behöver oftast förborras för att underlätta monteringen, dock finns varianter med borrspets som i viss utsträckning underlättar i skruvandet.

En fransk skruv dras åt med en nyckel, fast eller skiftnyckel, i stället för med en skruvmejsel. I amerikansk engelska benämns en sådan nyckel wrench. Det är möjligt att svenska immigranter som arbetade i byggbranschen misstolkade eller förvanskade ordet wrench till french och att den svenska benämningen kommer därav.

Referenser